fredag 6 juli 2012

BYRÅN




Förord

Byrån är berättelsen om livet på en advokatbyrå i Ensala-som ligger någonstans i gränstrakterna av Uppland och Gästrikland och bara för att den inte skall antas ha kopplingar till Gävle, där jag är verksam som advokat sedan 25 år tillbaks, förläggs verksamheten till just den fiktiva platsen Ensala.

Personerna som beskrivs finns inte i verkligheten men har lånat drag från en rad olika personer, som bl a är advokater men alltså ingen specifik person.



KAPITEL 1

PERSONALEN

Uno:

På advokatfirman Actio arbetar Uno Ål, 60 år, med hemvist i Björklinge. Han är en av tre delägare och firmans ålderman. Ål har fem barn varav tre är utflugna och två -minst sagt jobbiga tonårsflickor bor hemma och en sladdis –John-på 10 år får absolut all uppmärksamhet i världen. Ål är omgift med den 30 år yngre thailändska kvinnan Jane som har mycket svårt att fördra tonårsdöttrarna men fungerar som en typ av psykologisk förälder för barnet John. Uno lärde känna Jane på en av sina många resor till Thailand och under en period hade han t o m kontor i Bangkok där han hjälpte svenskar med import/export-affärer. Jane arbetade som sekreterare åt Uno och efter några månader uppstod tycke och Uno kunde lägga ett långt och destruktivt äktenskap bakom sig till gagn för alla inblandade. Det var först efter att Uno känt Jane i två års tid och äktenskapsskillnaden gått igenom som Jane flyttade till Uno Ål i Björklinge och fortsatte att arbeta för Uno som nu drev firman från bostaden.







2.

Steve:

Med på firman finns också delägaren Steve Emfors, 53 som har två vuxna barn och ett barn med sin sambo Åsa, 42. Barnet heter Lilian och är 7 år gammalt. Åsa, är uppvuxen utanför Töreboda i Västergötland och talar bred västgötska. Hon har med åren blivit alltmer klotformad och det är något som Steve uppskattar och gör att han tycker hon är än mer attraktiv. Man bor i en fyrarumslägenhet på ”Rackarberget” i Uppsala som ligger två kilometer från Uppsala centrum.



Gustaf

Gustav Ek är ännu inte 40 år fyllda och är den som senast togs in som delägare i firman, efter att ha arbetat som biträdande jurist i tre år, efter att han hotat med att lämna byrån om han inte fick delägarskap. Med tanke på hur duktig han är på att dra in brottmål till byrån, efter sin tid på häktet i Uppsala och KVA i Sala, så ville inte Uno och Steve gå miste om denna kapacitet och han var också den som minst använde firmans gemensamma checkkredit på 500 000 kr. Gustav Ek uppvaktar en dam på 30 år från Tanzania som heter Jacky och bor i Falun. Gustavs stora intresse är slalom och när han var yngre tävlade han i Gask ( Gävle alpina) men det var under åren då han bodde i Sandviken där han är född.



Lisbet

Lisbet, 30, är sekreterare på firman och är spindeln i nätet. Även om hon inte behöver skriva för advokaterna – de skriver själva- så är hon ändå den som ser till att ständigt fungera som olja i maskineriet och har hand om det som leder till att det kommer in pengar till firman nämligen bokningarna. Om advokaterna är på plats så bokar de själva men eftersom de ofta är ute och springer eller ställer om telefon till henne så är det oftast Lisbet som ser till att tider skrivs in och även ser till att kalla klienter så att de får träffa sin advokat i god tid före en förhandling.

3.

Och inte bara- som en del mindre seriösa advokater – 15-30 minuter före en förhandling.

Lisbet är en mycket vacker kvinna på 1,75 m över havet och rågblont hår. Många är de som tar omvägar via byrån för ”att lämna in något papper” bara för att få chansen att träffa Lisbet.



Anna

Anna Skog, 28, är byråns enda biträdande jurist. Behov finns egentligen av två biträdande jurister men av kostnadsskäl så har man inte anställt ytterligare en jurist. Kanske att det blir aktuellt till våren men det förutsätter att man kan veta ungefär hur mycket arbete man får in till byrån och det går inte att veta just nu.

Anna har tidigare arbetat som notarie vid Uppsala tingsrätt och där gjort mycket bra ifrån sig. Det var Uno Ål som lyckades komma i kontakt med henne 2009 och erbjöd henne anställning på stående fot. En person som varit i domstol är ofta mycket effektiv och är beredd att arbeta långa dagar utan att få överdrivet bra betalt.

Anna fick från start en garanterad grundlön på 25 000 kr men baserat på en provisionslön där hon får behålla 45% av det hon drar in upp till 100 000 kr per månad exkl moms och över det 50%. Om Anna kommit in på en stor byrå i Stockholm med affärsjuridisk inriktning hade hon kunnat få en begynnelselön på kanske 30 000 kr men Anna tyckte det var skönt att slippa hetsen som uppstår på en byrå med många unga jurister som till varje pris skall tävla om sina chefers gunst och genom att arbeta i Uppsala så kunde hon också behålla sitt lilla krypin till lägenhet i Studentstaden. Där hyrde hon en lägenhet för 4 500 kr per månad och det var hanterbart för henne även om hennes lön inte var den bästa. Till hyran skulle läggas studieskulder på 250 000 kr som ledde till en återbetalning på närmare 1 500 kr/ månad.

Eftersom Anna har arbetat extra på kvinnojour har hon kommit i kontakt med många misshandlade kvinnor och det gör att Anna ofta får uppdrag som målsägandebiträde och det gör i sin tur att hon utan problem kommer upp i en omsättning på i snitt 100 000 kr

4.

per månad exkl moms och därmed kan kvittera ut 45 000 kr i månaden vilket inte kans anses vara dåligt med tanke på henne låga ålder. Av hänsyn till sina chefers likviditet och ansträngda checkkredit så tar hon ”bara” ut 30 000 kr per månad och sedan passar hon på att ta extra betalt i direkt anslutning till att firman fått betalt i hennes ärenden. Det gör också att hon utan problem kan unna sig långa semestrar. Hon har en särskild faiblesse för kryssningar. På kryssningar brukar Anna träffa på de mest intressanta personer och även om Anna inte själv skyltar med det så vill hon väldigt gärna träffa någon jurist eller affärsman som har en god ekonomi. På sikt, har hon på känn, att hon kommer att bli tillsammans med någon advokat på en av de större byråerna i Stockholm som Mannerheim& Swartling som är specialiserad på EU-rätt som är lite av ett specialområde för Anna vid sidan om mål som rör misshandlade kvinnor. En sådan partner kan det knappast gå dåligt för och en god ekonomi är själva kärnan i hennes tillvaro. Anna vill absolut inte hamna i den situationen som hennes far gjorde som mekaniker på F 16 i Söderhamn när de la ner någon gång på 90-talet och gjorde att modern var tvungen att börja arbeta på Ica-Alen eftersom pappan inte lyckades att få ett nytt jobb. Det var förödmjukande, tyckte Anna att träffa sina mer vällyckade kamrater, och inte minst dem som hon träffade i skärgården på somrarna, som kom från Stockholm. De ungdomarna tycktes bara ha vällyckade föräldrar med egna företag.



SOCIAL SAMVARO

Uno var den på firman som hade de mest oregelbundna tiderna. Han kunde dyka upp först efter lunch och sedan arbeta till midnatt eller längre innan han äntligen begav sig hem och fick motta allvarlig kritik av sin sambo Jane som inte alls ville gå och lägga sig utan att Uno kommit hem. Sonen John, som var mörkrädd, var inte heller förtjust i att pappan kom hem så sent men han hade vant sig och klarade det bättre än hans extramamma Jane. Johns egen mamma hade allvarliga problem med depression och alkohol och åkte in och ut på sjukhus.

5.

Det gjorde att hon bara fick träffa sonen John på familjerättens kontaktverksamhet i Gävle.

Mamman Maria bodde i Gävle i stadsdelen Sätra.Steve var morgonpigg och det var även Anna . Man brukade dyka upp vid 7 30 tiden medan Uno fortfarande låg kvar i sängen. Lisbet och Gustav brukade dyka upp vid 9-snåret.

Steve tyckte att det här var bästa stunden på dagen när han kunde få chansen att sitta och prata med Anna med sin väna, lätt raspiga stämma. Bäst tyckte han om hennes skratt i kombination med hennes humor och nyfikenhet och livsaptit. Det var så många som kom i hans väg som tappat livslust och i alla fall tappat lusten att göra något bra av sitt liv. Man ägnade sig istället åt att förstöra kvällarna med att följa dessa i Steves tycke , oerhört torftiga såporna som bonde söker fru och ensamstående mamma söker man, Robinson och fan och hans moster. Om Steve skulle titta på tv så skulle vara nyheter eller någon riktigt bra svensk serie som Svensson Svensson eller någon svensk deckare eller ”Morden i Midsommer”.



Anna var inte heller särskilt förtjust i att titta på tv. Då gick hon hellre och såg en bra film på bio eller för den delen hyrde en film och gärna en bra kärlekskomedi. En av de senaste filmerna hon sett var ”Water för Elephants” och killen i huvudrollen-hon hade glömt namnet på honom-ansåg hon vansinnigt snygg.

Anna delade ett stort läsintresse med Steve och var förstås med i Akademibokhandelns bokklubb där man kunde låna många nyutkomna böcker. Steve hade klippkort på Akademibokhandeln och hade han inte varit förbi minst en gång per vecka och träffat antingen personalen Tina eller Marina eller småpratat med Rikard eller Charlie så kändes veckan som mindre lyckad. Av Charlie kunde han få goda lästips och information om de senaste biografierna och av Rickard fick han det senaste skvallret från stadsdelen Strömsbro där Rickard bodde. Rickard var för övrigt son till den mycket kände bokhandlaren Hallberg som sålt till Akademibokhandeln för ca 10 år.

6.

I början förestods bokhandeln av en kvinna som dessvärre dog i cancer ett par år senare- Om det skrev sedan maken en bok.





















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar