fredag 31 augusti 2012


BYRÅN KAPITEL 8

1 maj 2012

Steve Emfors var på väg att gå och lägga sig. Ännu en dag hade förflutit utan att han gjort det han borde. Arbetet på jobbet hopade sig och trots att han arbetat några timmar på Valborg och denna dag så kändes det inte som om han kom någonstans. Det sades alltid att det var bra att ha mycket att göra men det var ju bara bra om man hann med det man skulle och inte ohjälpligt kom efter. Hade man för mycket att göra var det även svårt att skriva kostnadsräkningar och gjorde man inte det så kom man ohjälpligt efter med skatten. Steve var noga med att skriva räkningar ofta medan hans högt aktade kollega Uno Ål försökte att skriva alla räkningar en och samma dag eller natt om han kände Ål rätt. Han hade svårt att få vissa saker ur händerna och trots att han bevisligen jobbade minst 60 timmar i veckan så kom han bara upp i en årsomsättning på ca 1,5 miljoner ex moms. Steve Emfors låg i vart fall på minst 2 miljoner och i år kändes det som om det skulle kunna bli 2,2-2,3 miljoner och det var han i och för sig helt nöjd med. Problemet var dock att det var svält och ketchup om vart annat som gällde. Nu orkade han inte tänka på det. Ekonomin förstörde tillvaron för de flesta äldre i hans bransch. Ungtupparna hade det mycket lättare och obegripligt nog hade de samma timpenning som de som han som hade arbetat i närmare 30 år på advokatbyrå.  Nu gällde det att få till det med fritiden också. Hans fru Simba ställde krav Hon ville åka till Usa och Tanzania och helst i sommar men det var inte lätt att få till det. Däremot ville han väldigt gärna åka i vart fall på en tripp och helst Tanzania. Det var så svårt för tanzaner att få visum till Usa och var så omständigt att det inte alls var säkert att det blev något visum och då var valet rätt. Kanske att man kunde ta USA-resan i höst istället Det skulle underlätta Då hann han spara mer och det skulle vara lättare att lyxa till det med en vistelse på 14 dagar istället för en dryg vecka som det kunde bli i sommar.
Semester var en sak men nu var det familjen som tog tid. Som nybliven morfar hade han givit halvt löfte om att ta hand om barnbarnet Theresia medan föräldrar gick på middag och konsert samma kväll. I fem svettiga timmar ville man ha barnvakt Hur skulle han klara det? Visst skulle han få hjälp av sin hustru Simba men ändå  Det lätt oerhört svårt Vad skulle han göra om barnet började gallskrika och vägrade ta napp eller nappflaska? Bara han tänkte på det blev han  kallsvettig och ändå så kändes det ju som ett hedersuppdrag och fegt att inte försöka. Med lite tur somnade Theresia kl 19 00 och sov till dess föräldrarna beräknades komma kl 23 00 Varför kunde inte hans dotter fråga sin halvsyster Paula istället. Hon kunde ju klara av barnbarnet Det hade hon bevisat och hon hade god hjälp av sin sambo. Steve orkade inte tänka mer på det här i dag. Arbetarnas stora dag då socialdemokraternas nya ledare Stevan Lövén samlat massor med åhörare på Götaplatsen i Göteborg. Nu var det dags att borsta tänderna och lägga säg i sängen och läsa om Brasiliens historia. Den boken verkade lovande.

Gävle den 1 maj 2012









BYRÅN KAPITEL NIO

Uno Ål satt naken vid sin dator och försökte sammanfatta veckan som gått. Med tanke på sitt blodtryck  och sitt magsår försökte han att inte hetsa upp sig. Hans unga vackra thailändska fru sov. Hon hade närmast gråtit sig till söms efter att hans tonåriga tvillingdöttrar retat henne igen för sitt dåliga uttal. Nästan alla thailändare pratade en usel rotvälska men hans fru Jane hade läst både SF 1-3 och dessutom hade hon börjat , på SAS-svenska som andraspråk  istället för att jobba som städerska, tjäna pengar och inte lära sig svenska. Uno Ål visste att det han sa inte var politiskt korrekt men det var i alla fall sant. Väldigt många kvinnliga thailändare i Gävle , prioriterade arbete och inkomst framfört studier. Å andra sidan hade de väl sällan något val.
Uno Ål satt vid sin dator med en stor singelmaltwhisky i sin hand. Kanske en åtta och med lite vatten snudd på en deciliter. Tänkte han bli full? Nej knappast. Men han skull bli trött och somna i vettig tid. Uno Ål visste att det här inte var så hälsosamt men han orkade inte vara klok hela tiden. Nu var det trots allt fredag och han borde vara lycklig och glad och se fram emot en ledig helg. Så var det emellertid inte för han hade jour och kunde när som helst bli uppringd av en hurtig domare som konstaterade att han hade jour och att en dåre slagit sönder en stor ruta på söder och försökt gripa lite klockor eller något annat kraft och då skulle karln förstås häktas. Än mer vanligt var det att häktning på sannolika skäl blev aktuell p g a misshandel. Oftast någon man kände och oftas minders inte gärningsmannen varför han slagits och om han över huvud taget hade varit i slagsmål. Alla dess fyllegrejer. Uno Ål blev trött bara han tänkte på det.
Likviditetsmässigt hade veckan varit en katastrof, Han behövde ungefär 40 000 kr för att gå runt men det hade bara kommit in 20 000 kr och checkkrediten vars som vanligt, så här års, fulldragen.  Var till och med tvungen att knuffa lite på sekreterarens lön. Den borde självfallet vara betald till den 25 men vad gjorde man om det inte kom in några pengar p g a statens idiotiska regler om förskott som sedan vissa domstolar som ex Hudiksvall överdrev så att det inte ens gick att få ut ett förskott på så mycket som 40 000 kr. Djävlas skulle dom alltid och mest f d åklagare som blivit pösmunkar som rådmän, T o m advokatkollegor, som blivit rådmän,  kunde känna en stor tillfredställelse i att neka ett förskott men naturligtvis hade de sina argument som varierade helt från domstol till domstol. Gävle var en mycket bra domstol där det var lätt att få förskott medan Hudiksvalls tingsrätt var hopplös liksom Svea hovrätt.
Det här systemet gjorde att man som sk #humanjurist# tvingade ta åt sig alldeles för många uppdrag och därmed riskera sin egen hälsa och klientens framtid. Så gick det till i tjyvsamhället Sverige resonerade Uno Ål som för varje år som gick kände sig mer och mer som en begynnande rättshaverist eller i vart fall en person som mist alla illusioner om det ”rättfärdiga samhället”. Det hade knappast blivit bättre av skriverierna om allt festande på alla myndigheter på skattebetalarnas bekostnad som t o m ledde till att tillväxtverkets D fick gå men själklart skulle hon få full lön i ett par år till. Djävla skitskallar resonerade Uno Ål där han satt naken framför datorn. I vanlig ordning blev han trött när han börja skriva och vars tvungen att lägga sig. I bästa fall kunde han ta upp tråden i morgon igen eller på söndag eller inte alls.

Gävle den 31 augusti 2012


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar