onsdag 3 augusti 2011

DEBATT I BÖRJAN AV AUGUSTI

Äntligen ett inlägg på bloggen och det kommer mera

Till debatt/insändarsidan
ALLT VAD I VILJEN …
Vi lever i en tid där värsta formens dårskap dödar 60-70 ungdomar i Norge och ytterligare något halvdussin i bombattentat. Vi lever i en tid då amerikanska förarlösa plan år efter år kan mörda förmenta terrorister i Pakistans oländiga terräng men i själva verket dör 100-tals oskyldiga utan att riskera någonting annat än sin heder. Vi lever också i en tid då EU ställer enorma krav på Serbien att man –med all rätt-lämnar ut krigsförbrytare till domstol i Haag men vilka krav ställs på att de misstänkta krigsförbrytarna George W Bush och Tony Blair, som startat krig i Irak på falska grunder och som lett till att 100 000 tals människor dött i spåren av denna konflikt, ställs inför rätta.
Vi letar förtvivlat efter svar på hur dårskap uppstår och hur sådana som Brevik uppstår och formas. I denna extremt svåra analys vill jag bidra med ett spån till förklaring till hur övervåld uppträder. Jag grundar mina erfarenheter på 30 år som jurist varav 27 på advokatbyrå.
För 20-25 år sedan kom jag i kontakt med en man från Grekland/Turkiet och en kvinna från Norge som tog hit ett barn till Sverige som man trodde att man adopterat men adoptionen godkändes inte av sociala myndigheter i Gävle eftersom paret ansågs vara för gamla för att ha barn.. Paret hade mycket god ekonomi när man kom hit men processandet efter att sociala tagit barnet från adoptivföräldrarna och allt efterspel som ledde till ekonomisk ruin för paret –och hans hustru hotades till livet efter att man lånat pengar till ockerränta och inte kunde betala tillbaks-gjorde att mannen gick över sin egen gräns och sköt en kvinna på Länstyrelsen till döds, skadade en annan som sedan sannolikt dog av följdskador till skjutningen och av en tillfällighet så lyckades inte mannen döda när han var uppe på socialkontoret och försökte skjuta ihjäl socialsekreterare. Mannen befanns vara psykiskt sjuk och hamnade på Säters sjukhus. Dödsskjutningen hade med stor sannolikhet inte kommit tillstånd om myndigheter visat mer smidighet och tillämpat den kristna principen-allmängiltig i och för sig-”allt vad i viljen att människorna skola göra Er skola Ni också göra dem”. Utsätt inte människor vid myndighetsutövning ( och inte annars heller) för beteende som du inte själv vill utsättas för. Enkelt och koncist. Applicera det på ett bitvis erbarmligt regelverk och tillämpning av regelverket från myndighets sida så är jag övertygad om att massor av inte minst invandrare och svårt utsatta personer som jag kommit i kontakt med-inte tagit sitt liv och inte heller tagit eller försökt ta andras liv. Inför etiska råd i varje kommun som kan snabbgranska ( den granskning vi har nu är miserabel p g a långa handläggningstider på ett år eller mer för JO och andra) beslut och se om det ex innehållit tillräckligt barnperspektiv när man ex vräker barnfamiljer eller kastar av 11-åringar från tåg som SJ gjort den 2 augusti.
OM vi å andra sidan inte ”uppgraderar” vårt myndighetsutövande och fortsätter psykiskt misshandla gamla på åldringsvården, sjuka som tvingas arbeta, människor som inte får återförenas med sina barn etc etc så tigger vi om nya överloppshandlingar som kommer att vara förödande för samhället och det finns inga resurser i världen som kan göra något åt det här. Den stora resursen är värnandet om människovärdet. När skall våra lagstiftare och myndigheter ta till sig att det är så enkelt och att det är där som allting börjar. Låter man bli att kränka den enskilde är risken betydligt mindre för att den kränkte företar handlingar till skada för sig själv och sin omgivning.
Tack för ordet.

Gävle den 3 augusti 2011

Tryggve Emstedt, advokat sedan 24 år och v ordförande i asylkommittén för Gävleborgs län

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar