onsdag 24 augusti 2011

DEBATT OM FLYKTINGPOLITIK

Tar upp en av mina käpphästar nedan. En myndighet i fritt fall men det är många andra som inte fungerar som de skall i rättvisans namn som FK och alla konstiga
handläggare inom socialtjänsten etc.

VÄDER
Annars är det fantastiskt väder i Gävle. Kan inte påminna mig att det varit så fint väder sista tio åren. Väldigt stabilt och bra väder inte bara i augusti utan även i juni och juli.

SKIVOR
Nu kan man fynda inne hos Jimmy på Berggrenska gården. 20 beg skivor för 100 kr är inte var dag som man får.


Till
Debatt/insändarsidan

VÄLKOMMEN TILL DÅRHUS SVERIGE
Svårt sjuke Ardian Krasniqi, 13 år, kan enligt läkarintyg dö om han inte får rätt vård men den trygga ”skygglappsmyndigheten” Migrationsverket ( MV) som har hand om ny ansökan säger nej och beslutet kan inte överklagas.
En kvinna från f d Sovjet skall föda vilken dag som helst men MV tycker att hon skall åka hem och föda där. Anknytningen till gifta mannen är inte tillräckligt stark och att barnet blir svensk medborgare när det föds struntar man En romsk kvinna från Serbien föder barn i Sverige men efter 2,5 år så kan i alla fall kvinnan inte få stanna trots att pappan och barnet är svensk medborgare.
Det här är vardagsmat varenda eviga dag för en ”praktiker” som mig ( som arbetat med sådana här ärenden i mer än 20 år) som har ca 100 ärenden på gång samtidigt. Alltid denna totala brist på hänsyn, alltid denna ofantliga oförmåga att se till barns bästa eller familjens bästa. Bara några hundratal personer per år får stanna p g a s k ”ny ansökan” ( sannolikt fler som arbetar med ärendena än som får stanna) Vems är felet? Politikernas som beslutade om att ge MV sådan enorm makt 2006 och dessutom gen direktör Dan Eliasson och hans trogne vapendragare, rättschefen Mikael Ribbenvik ( en av sveriges högsta förvaltningsjursiter som får jobbet innan han ens är jur kand-vilket hån!!) som bestämmer hur praxis skall se ut och att det ex är ok att säga nej till en man från Libyen ( ca 20 augusti) eftersom han inte kan bevisa att det är farligt att komma till en stad i Libyen som just nu hålls av rebellerna. När beslut tog var läget betydligt osäkrare än nu.
S k ny ansökan enligt 12 kap 18 –19§§ är ett hån mot sunt förnuft, mot människovärdet mot allt som har med rättsäkerhet att göra. Att lämna dessa svåra beslut, som inte är överklagbara annat än i mycket speciella fall, till Migrationsverket är att spela med människors liv och desperation. Man är totalt strålskadade och handläggarna borde inte få arbeta mer än kanske 2 år innan man gör något annat. Vad det på sikt kan leda till kan vi bara gissa men desperation och förtvivlan är ingen bra grogrund för psykisk hälsa. Det politikerna ställde till med 2006 måste nu med stor skyndsamhet tas bort. Negativa beslut måste tas av förvaltningsdomstol och i undantagsfall överklagas till kammarrätt. Med en sådan ordning så finns det något hopp men i grunden så måste ju lagstiftningen ändras och man kan inte hålla på och söla på det här sättet som man gör nu med ett parlament som nästan har mer ledigt än öppet.
Tryggve Emstedt ( advokat med inriktning på bl a flyktingärenden i mer än 20 år)


1 kommentar:

  1. Hej Tryggve!

    En " advokat med inriktning på bl a flyktingärenden i mer än 20 år" tycker man du borde ha mer insikt än så men du är synnerligen outbildad må jag säga. Jag kan bara hålla med JK i hans avslag av ditt skadeståndsanspråk mot MV. "Som advokat borde du veta bättre"

    Det måste ha svidit att läsa JK´s motivering.

    Jag har även svårt att se att du har 100 ärenden i gång hos MV. Var inte du svartlistad?

    Det mest tragisk i att följa din blogg är din okunskap i utlänningsrätt. För mer än fem år sedan kom den nya utlänningslagen. Om du på grund av ekonomiska problem inte haft råd att köpa kommentarerna till den så kan du väl låna den på ett bibliotek eller fråga MV om ett exemplar. Jag tror det kommer hjälpa dig oerhört mycket i din yrkesroll att hålla dig uppdaterad i aktuell lagstiftning än att kramande hålla fast vid 1989 års utlänningslag. Vem vet men om du gör detta kanske MV åter får förtroendet för dig...

    SvaraRadera