fredag 7 oktober 2011

DEBATT OM FLYKTINGPOLITIK

DEBATT OM MÄNNISKOVÄRDET
Under Palmes tid hade Sverige det bästa rykte i världen vad gällde att stå upp för mänskliga rättigheter och mot förtryck, inte minst i Vietnamn men förstås också i Sydafrika och på många andra håll i världen.
Under 2000-talet har Sverige alltmer fjärmat sig från allt vad mänskliga rättigheter heter och det är oerhört skrämmande att se hur Sverige, genom sina myndigheter, missbrukar allt vad som står i europeiska människorättskonventionen och i Barnkonventionen om människovärdet. Det som verkligen visar vad ett land går för är hur många gånger man blir fälld i FN:s kommitté mot tortyr. Man hade hoppats att Sverige inte var med där överhuvudtaget men i maj och juni har man blivit fällda för 18:e gången.
Detta är fullständigt fasansfullt och horribelt. Vi är världsmästare på detta hemska område. Inget annat land har lika många fällningar.Det visar att vi inte tror på människors asylskäl och skickar ut dem ur landet med berått mod och torterade blir torterade på nytt.De som är ansvariga för att människors asylskäl inte tas på allvar är huvudsakligen Migrationsverket ( MV) som gör alla utredningar och även de som ligger till grund för domstols beslut. Den ytterst ansvarige för utredningar och syn på asylsökandes skäl är rättschefen Mikael Ribbenvik som trots sin ringa ålder, ca 40 år, blev rättschef ca 2008/2009 och han blev det när han var juridikstuderande. ( Nu har han i och för sig en jur kand). MV viftar bort den nya kritiken med att ”besluten inte kan användas för generella slutsatser. Nyligen har också Sverige fått kritik från UNHCR för att MV gör så konstiga utredningar där man misstror den sökande och man uppställer orimliga krav på bevisning trots att det är fri bevisföring som gäller. Sverige har relativt nyligen också dragit på sig kritik från Europarådet och från FN:s barnkommitte. Nästan allt kritik bottnar i hur Migrationsverket arbetar och ytterst är det alltså rättschefen på MV och MV:s generaldirektör som bär ansvar för i vart fall utredningarna men sedan är det domstolarna i migrationsprocessen och inte mins Migrationsöverdomstolen som också har ett stort ansvar. Man kan fråga sig hur länge svenska folket skall acceptera att Sverige skämmer ut sig genom usla beslut och inte minst usla utredningar gjorda av MV. Finns det inte politiker i det här landet som vågar stå upp för rättssäkerheten och se till att vi får beslutsfattare som inte ständigt gör fel? Finns inga kunskapskrav på en rättschef? Det är plågsamt att se vilken likgiltighet vårda folkvalda visar detta faktum som är så välkänt att MV fortsätter och fortsätter att göra misstag men inget sker. När kommer ”Jasminupproret” till Sverige kan man udnra?
Gävle den 7 oktober 2011
Tryggve Emstedt, advokat med mer än 20 års erfarenhet av Migrationsrätt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar