måndag 5 april 2010

PÅSKEN ÄR ÖVER

FREDAGEN DEN 9 APRIL
Våren sägs vara på väg på allvar och låt oss verkligen hoppas det.

LUNCH
Maten på den onämnbara restaurangen med arbetsnamnet Burned Bananas ( BUBA)
har skött sig bra på sistone men visst är det väl många som är trött på "Vita arkivet" stolarna och borden är väldigt slitna. Skulle egentligen vilja ge en femma någon gång men med tanke på dessa detaljer och en personal som oftast är på gott humör men ibland lite likgiltiga så kan man inte överdriva.
Det är också en brist att kaffet är lite för kallt ibland och det är allt mer sällan som man får kaka numera. Förr var man mer generös.
Att man sedan aldrig svara på de oförskämdheter ( men mest beröm) som kommer från denna sida gör ju att man tänka Lam Anka( eller kanske Anna Anka) istället för kyckling- klubba.
Jag är väldigt tacksam att jag skall få bli Gästkock i sommar och jag hoppas kunna göra upp om datum så snart som möjligt. Att jag dessutom skall få bestämma hela sommarmenyn är ju helt fantastiskt. Nu kommer en uppryckning utan guds like att ske.

BOCKEN BRINNER
Alla skriker efter den här boken som kommer att bli en försäljningssuccé även om den inte blir en kritikersuccé. Jag drömde i natt att till och med BUBA skulle sälja den från disk ( man har inte råd att köpa böcker och ge bort) så då blir det ju några hundra ex även den vägen.

UMGÄNGE
Väldigt trevligt att "dotera" var uppe i går och umgicks med sin gamla far och sin ohängde bror.
Vi-alla tre- hade en angenäm måltid på indiska restaurangen Masala som livligt kan rekommenderas. Där kan man konsten att krydda mat. Oj oj. Dock var riset väldigt tråkigt och den vegetariska rätten var ingen höjdare. Prisläget lite för högt dessutom. Å andra sidan finns de med i Restaurangchansen. S-Varför är inte BUBA det?
Då kanske det kom folk även på kvällen.

FILM
Nya med med Jennifer Aniston var betydligt bättre än jag trodde.

JIM JASMIN
Verkar ha tröttnat helt på att blogga. Kommer inte ens några nya politiska idéer från hans BF. Konstigt. Mycket skivor har han i alla fall.

Ha en bra helg



Till
debatt/insändarredaktionen

MIGRANT MED RÄTT ATT ARBETA
Det sker sakta men säkert en viss tillnyktring inom den svenska migrations-och flyktingpolitiken-i vart fall när det gäller rätten till uppehållstillstånd p g a arbete. De begränsade möjligheterna att få stanna p g a humanitära skäl är inget annat än en humanitär katastrof och det beskrev syster Karin från Aliske på ett bra sätt i debattartikel i Aftonbladet nyligen. Det är en bit för sig och där tycks motståndet vara så hårt att det inte går att göra något under den här mandatperioden. Det man snabbt skulle kunna göra är dock att införa en tidsgräns och ge uppehållstillstånd efter ex 2 eller 3 år i Sverige. Då försvinner stora balanser från domstolar och Migrationsverk. Många har varit väldigt lång tid i Sverige inkl de som gömmer sig.
Det man dock kan göra nu och borde göra omgående det är att låta alla de tidigare asylsökande som har ett arbete i Sverige få fortsätta att arbeta i Sverige( nu blir många kvar för att de inte kan avvisas) även om de fått nej på asylansökan och även om de saknar pass. Detta är ett stort bekymmer och måste lösas på så sätt att Sverige utfärdar tillfälliga främlingspass där tillstånden kan stämplas. Det borde också vara en självklarhet att människor som kan försörja sig på sitt arbete som man ännu inte har men kan få om man har pass och säker från utlandet/hemlandet få söka detta tillstånd från Sverige.
Vi måste komma bort från en väldig massa administration inom detta område.
I princip borde det vara lika lätt att få uppehållstillstånd p g a arbete som att få ett visum. Har man fyllt i de handlingar som gäller för ansökan från utlandet och har ett godkännande av lön och avtal från facket så skall man istället kunna göra denna ansökan från Sverige.
Det är inte att begära mycket och det skulle också underlätta enormt och inte kräva att människor tar sig till Norge eller annat land och kanske vistas där olovligt i väntan på den fruktansvärt tröga handläggningen från Migrationsverkets ( MV:s) sida. Generaldirektör Eliasson har t om föreslagit folk att åka till Norge och vistas där olovligt. ( Han vill kanske ha en diplomatiskt kris med Norge.)
MV har säkerligen för många ärenden att hantera just nu men då blir det än mindre problem med lite längre handläggningstider om man får söka från Sverige.
Vinsten för Sverige är förståss att vi får massor med människor i Sverige och vi legaliserar arbeten som nu kanske är svarta och vi ser till att uppträda på ett värdigt sätt mot driftiga människor som då inte tvingas lämna landet i onödan.
Vi har ett jättebehov av arbetskraft inom en mängd områden och de tidigare asylsökande –inte sällan från Irak, Syrien, Turkiet-är en fantastisk resurs som vi måste ta till vara. Det verkar Regeringen också ha förstått när man nu skall låta Arbetsförmedlingen ta över asylsökandes frågor om arbete.
Om ”arbetslinjen” gäller för Regeringen så se till att göra något positivt även på detta område och tjäna samtidigt miljarder till samhället i form av skatteintäkter.
Gör något Nu statsminister Reinfeldt med medhjälpare.

Gävle den 9 april 2010

Tryggve Emstedt
advokat med 20 års erfarenhet av asyl- och migrationsärenden




Så är då påsken över för den här gången. Det blev väldigt lite ägg i år.

SKÄRTORSDAG
På Skärtorsdagen blev detmycket trevligt sällskap på både Bali Garden, därmiddag avåts, och Absint. Angenämt lite folk här. Inte crazy-friday-stämning för fem öre.

LÅNGFREDAG
På knstutställning i Högbi i det ganska trista och grå vädret. Gästrikekonst staplat på hög nej fy för Sören. Inget för mig men kanske för den kloke Björnen Widegren som var där i tjänsten kan man tänka.
Alldeles för mycket folk för min smak och för Evita också. Bjöds på en förträfflig måltid någonstans i Sverige.

PÅSKAFTON
Cyklade ett par timmar i det vackra vädret och hamnade på Fjärrnas utsökta Relax-avdelning. Nästan inget folk. Bra. Bra.
Åkte till Söderhamn och hamnade på en trevlig middag med nästan alla jag känner där inkl "Die Junge Familje". Vilken lammgryta. Utsökt.

PÅSKDAGEN
Att gå i kyrkan är något visst och det var inte dåligt bara för att det var i Söderhamn. Tvärtom men lång tid tog det. Mina synder är mig förlåtna. Det kan kanske behövas. Vad vet jag?
Hunden Lucifer växer så det knakar. Han är fortfarande helt bedårande.

SKOTTA SNÖ
Skottade en hel del snö hos min "hyresvärdinna". Vad gör man inte för att skynda på våren.

ANNANDAG
Nu börjar det bli tjatigt med edighet så jag jobbar nästan full dag i dag och sedan helgens höjdpunkt. Bio med Jo och Matt. Häftiga bröder. Tyvärr passade inte mysisbrallorna till Jo så nu är det bara att gå till "bröderna Bäver " och byta eller lämna tillbaks och köpa nya. Tror mest på den senare varianten.
Vi såg på Draktränaren. En ovanligt bra barnfilm. Somnade inte en enda gång. Konstigt.
Hann inte gå på MC Donalds men det blir nästa gång.

ULF LUNDELL
Det blir en hel del Lundell i helgen. Måns Ivarssons utmärkta biografi. Är innne på sista tredjedelen av del 3.

ARBETSVECKA
Nu skall hjulen snurra igen. Nu gäller det att gno som en grälsjuk Gnu så att man överlever kommande skatteattacker. Mars gick ihop men det var i sista minuten.
Får man in för lite får man betalningsanmärkning. Så skall det vara i Bullerby -Sverige där nästan ingenting kan vara normalt och rimligt men det skall väl inte vara för lätt kan jag tänka. Gapflabbkonsulterna måste ju skratta ihjäl sig när politiker som inte kan själv köper deras dåraktiga förslag.
Å andra sidan är det väl ingen med månadslön som kan begripa vilket helvete det kan vara att vara egen företagare.

MONA
Mona Sahlin har det inte VÄL ställt med sin trovärdighet-enligt helgens Aftonbladet- men hon har väl i grunden aldrig hållit måttet Reinfledt är ju en ledare trots allt oavsett vilka tomtar och troll han har runt omkring sig men Mona och Östlund tillsammans. Ve och fasa. Tur att de i alla fall har bra stödtrupper men kan det bli bättre om de vänsternastrukna soss-gröningarna vinner? Sossarna flirtar ju oblygt med medelklassen och skattehöjningar som verkar vara absolut nödvändigt för att bevara välfärden syns inte ens vid horisonten.

STOCKHOLM
I morgong blir det Stockholm och sedan Söderhamn på torsdag. Nog skall det faras även den här veckan vad det verkar.

TACK FÖR DEN PÅSK som var och kom gärna med inlägg. Jag lovar svara snällare bara Ni är med och säger något.
En blogg utan inlägg är ju ganska värdelöst. Får väl se hur länge man står ut.
BURNED BANANAS
Har skött sig väldigt rba sista veckan. Inget att klaga på de luncherna inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar