måndag 7 mars 2011

Debatt på en måndag

Ang uppgörelse om Migrationspolitiken

MP har kommit sams med alliansen om hur migrationspolitiken skall se ut närmsta tiden. MP har tillsammans med Vänsterpartiet varit de mest radikala inom migrations-och flyktingpolitik under lång tid.
Det man nu kommit fram till är att man skall se över vad som avser med humanitära skäl ( Synnerligen ömmande omständigheter) , det skall bli lättare att komma hit på anknytning , papperslösa skall få vård,gömda flyktingbarn skall få skolgång etc
Självfallet är de nämna punkterna mycket positiva och det är en bra början men risken är alltid stor att när man nått en överenskommelse så går det lång tid utan att nya, mer genomgripande förslag får en chans.
De viktigaste punkterna just nu för att komma till rätta med alla brister i nya lagstiftningen från 2006 är att krympa handläggningstider till högst 6 månader i varje instans. (Uppehållstillstånd p g a ansökan om arbete från utlandet måste kunna tas inom 3 månader nu tar det minst 6 månader.)
Nu är det ofta 1 år per instans.
Det krävs ett regleringsbeslut och en bortre gräns för hur länge man skall ha vistats i landet för att få stanna. Denna gräns borde vara 2 år för barnfamiljer och tre år för övriga. Nu finns ingen bortre gräns. Migrationsverket ( MV) skall självfallet inte utse sin motpart i asylprocessen som nu är fallet. Offentliga biträde skall utses på annat sätt och uppdragen måste fördelas rättvist.
Synnerligen ömmande omständigheter kan bytas ut mot humanitärt angeläget –som man hade 2005-2006 eller också särskilt ömmande omständigheter.
Vi måste ha en lag som reglerar hur avvisningar skall ske och polis bör inte få medverka annat än i väldigt svåra fall. Människor bör uppmanas att lämna landet frivilligt och innan man lämnar landet skall man ha antingen hemlandspass i sin hand eller främlingspass. Reglerna för att få främlingspass måste underlättas.
Barnkonventionen borde bli upphöjd till lag och familjesplittring skall absolut inte få ske om det ej föreligger synnerliga skäl.
Visst är det bra att man får komma hit på anknytning men den regeln har i grunden Kammarrätten förstört genom sin praxis. Skolgång skall man ha även om man är gömd och vård för papperslösa får man redan i vissa landsting så förslagen som kommit är inte så radikala som de låter- ”Översyn” Av humanitära skäl låter livsfarligt. Fånga upp gamla förarbeten och besluta innan riksdagen stänger för sommaren. Det är mitt råd som under mer än 20 år sett eländet med en flykting-och migrationspolitik som får från den ena till den andra ytterligheten oupphörligen. Just nu har vi antagligen sämsta lagstiftningen på 20 år och reformen med domstol har inte alls blivit den succé som det skulle kunna ha blivit. Långsam handläggning, svårt att få muntlig förhandling, svårt att få ta upp muntlig bevisning i domstol samt inte minst Kammarrättens oerhört hårda linje i många frågor gör att instansreformen helt förfelats.

Gävle den 7 mars 2011

Tryggve Emstedt
Advokat med mer än 20 års erfarenhet av flykting och migrationsrätt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar