lördag 9 januari 2010

Lördagen den 9:e januari

NYTT ÅR NYA INSATSER

REFLEKTION I POLARKYLANS TID
Vi är redan 9 dagar in på det nya året som rullar på som på X-tågs-räls.
Åkte tåg till Gävle från Söderhamn kl 15 06 och tåget kom-som så ofta-punktlig i tid, trots kylan. Kändels lite varmare idag men sannolikt måste det väl vara 10-15 grader alltjämt.
Temperaturer runt 20 eller kallare är inget som jag längtar efter även om det äv äldigt vackert med kall fin snö som ligger kvar och inte töar bort och blir svart och äcklig. På tredttondagen så fungerade inte min Dieslebil mellan BMW:s assistance fungerade näst intill perfekt. Batteriet hostaddes i gång, varmkörning och resa till Gävle och bilen vasr fitt for fight igen. Kommer inte att göra misstaget att låta bilen stå långa stunder på nytt och det får inte blir bara små-skutt-resor för då dras bara batteriet ut.

ERIKSSON
När jag tänker på den förestående nedläggningen av Eriksson och dessutom kanske av Saab och Volvo blir man bara förbannad. Tänk att dessa multinationella storföretag får härja med svenska folket hur som helst som sju svåra år i bibelns Egypten.
Tänk att det inte är straffbart att de här kapitaliststyrda företagen får lägga ned verksamhet hur som helst.Löntagare och kommun ståpr med mössan i hand och beklagar sorgen. Offermentaliteten är total.
Fram för mer löntagarägda företag och fram för att LO och andra löntagarorganisationer och coop går in som storägare även inom produktionsindustrin. Sedan är det väl en annan sak att företag inte får växa sig för stora för då blir fallet för stort som nu i Göteborg, Gävle och Trollhättan där kommunerna har gjort sig alltför beroende av enstaka företag.
När jag var i Dubai häromåret så fick jag veta att Dubai som stat ofta ägde 50% av alla företag-i stort setts-om ville etablera sig där.Dåp var det inte så lätt att bara lägga ner en verksamhet utan skadeutredning.
Tänk om vi hade någon liknande ordning i Sverige och kanske att kommunen var med på ett hörn som ägare eller med rätt att lägga veto eftersom de alltid måste satsa stora pengar i infrastruktur runt de ekonomiska guldkalvarna.
Inte faen vill de betala allt själva. OM man skall avveckla ett företag så borde det vara förenat med stora kostnader/skadestånd till stat och kommun-och löntagarkollektivet- om de har varit med och satsat pengar och dessutom borde det finns en trappa rörande hur snabbt man får avveckla ett företag.
Sverige är och förblir en banarrepublik som inte kan skydda sina medborgare från vare sig myndigheter eller från storföretag som roffar åt sig och våldför sig på de som tjänat ihop deras ofta stora vinster och sedan drar vidare till annat land där bruttomarginalerna är bättre. Vad hände med stora demonstrationer och annat på 70-talet. Vad har hänt med solidariteten.

JIMMYS NYA BUTIK
Jimmy Bordin har fått till en väldigt trevlig liten välordnad skivbutik utan pyramider till skivhögar som på Westerlunds tid. Loch bra service. Ett stort grattis til en bra butik med mycket bra läge- Bergrenska gården är en pärla.

GAIJA
"Godisbutiken" för rökelseälskare har blivit ännu bättre efter att Anki städat lite i hyllor och tänkt till rörande placering. Väldigt trevligt ställe att botanisera på och perfelt om man vill hitta småpresenter för små pengar. Här är faktiskt en thjuga värt något. Roligt även med Per:s ljudakupunktur. Värt att testa.

PENSIONÄRER
Pensionärer har väl inte per definition slitit mer än andra men de har gått igenom ett yrkesliv och överlevt det vilket är ett gott betyg. Att sno pengar av pensionärskollektiviet är ju bara ett uselt rån och bara uttryck för det hångrin som riksdag och regering ställt till. Återställ genast pensionen.

MIDDAG
Det blev ingen middag i London i dag. Alltför våghalsigt att åka med Ryan Air. Kan bli strandsatt och det kan bli dyrt. Mycket dyrt. Det får bli middag med sonen på Absin istället. Kanske inte riktigt jämförbart men ändå hyggligt.

Ha en bra lördag och måtte tipset gå in för en gångs skull.

1 kommentar:

  1. Tackar för dom fina orden om butiken. I morgon måndag är det invigning och du är så klart välkommen. Kanske att vi dessutom hinner luncha.

    SvaraRadera