torsdag 12 maj 2011

Debatt om att tjäna pengar

Till
Debatt/insändarredaktionen

Ang Placering av omhändertagna barn

Socialstyrelsen har uttalat att man anser att barn som inte kan bo hos sina biologiska föräldrar i första hand skall placeras inom släkten dvs hos far och morföräldrar eller hos syskon till de biologiska föräldrarna.
Under de 25 år som jag arbetat som advokat med tvångsomhändertagande av barn har jag mycket sällan sett att socialtjänsten följt dessa rekommendationer och än mindre de sista åren. Att socialtjänsten gör som man vill och lite till framgår bl a av att socialstyrelsen nyligen riktat allvarlig kritik mot socialtjänsten i Gävle för felaktigt agerande under sin tjänsteutövning.
När barn väl tvångsomhändertas så har socialtjänsten sett till att bryta ner umgänget till ett minimum för den förälder som fått sitt barn placerat. Kanske 1-2 timmar per månad under övervakning. Ofta blir det inte heller umgänge för anhöriga till barnet. Socialtjänsten har inte sällan-trots sina påstått goda ambitioner-förstört umgänget inom ett år från placeringen. Till råga på allt så har man först en jourplacering och sedan ännu en mer stationär placering och om den inte fungerar hinner det barn som skulle skyddas från sina biologiska föräldrar få ytterligare en placering inom kanske loppet av tre år. Allt detta för att socialtjänsten väljer att placera utanför familjekretsen och för att man väljer att inte ha s k LVU (Tvångsvård) i hemmet. Många kommuner har problem med stora underskott si sina socialbudgetar och inte sällan torde tvångsplaceringar vara en av anledningarna.
Om barnet måste bo på institution så kan det handla om kostnader på upp till
6 000 kr /dygn och alltså i värsta fall två miljoner per år. Vilka kommuner har råd med sådana här placeringar som dessutom ofta misslyckas. Väldigt få vill jag påstå.
Våra politiker måste på ett helt annat sätt än nu se till att kontrollera vad sina socialsekreterare gör och skapa handlingsplaner som gör att placeringar utanför släkten i möjligaste mån upphör. Då kan man hålla kostnaderna nere och det finns goda chanser för barnet att flytta tillbaks till föräldrarna när deras situation förbättrats. Ett mycket enkelt och dessutom samtidigt humant spartips till våra kommuner. Tacksam för synpunkter från socialtjänsten och de som haft med socialtjänsten att göra.

Gävle den 12 maj 2011
Tryggve Emstedt, advokat i 27 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar