torsdag 23 juli 2009

ATT PLOCKA BÄR
Det måste vara en oerhörd vinst för samhället att det kommer människor från andra sidan jordklotet och gör sig besväret med att böja rygg under flera veckor för att sedan avyttra bären och tjäna en litet hacka. Allra mest otacksamt måste det vara att plocka blåbär. Det kom ett 50 tal bärplockare till Sverige och bodde på camping i Mohed utanför Söderhamn och tydligen hade de lockats hit på falska premisser vilket i sig är oerhört tragiskt. Det som dock är mest tragiskt är att svenska myndigheter aldrig kan lära sig att vara smidiga. Nu får vi väl bara ännu en utredning för ev människosmuggling istället för att tjäna en hacka.
På vår bekostnad skickas bärplockarna ut ur landet och transporteras per buss och det blir en massa byråkrati kring hanteringen men vad hade man kunnat göra istället?
Man hade naturligtvis kunna ge de här människorna visum i Sverige för att få dem att stanna här, gynna Moheds camping lokala handlare och kanske t om få in någon krona i skatt? Men så smart kunde man inte vara. Den svenska byråkratin har som så ofta valt en hård linje och hela gänget skickas ut ur landet. Mycket tragiskt för Sverige och mycket dålig god will för landet när man väl kommer tillbaks till Vietnam.
En god vän till mig är dansk och han har bott i Sverige i mer än 20 år och han säger att den stora skillnaden mellan Sverige och Danmark är att när det kommer till myndigheter i Danmark så vill de hjälpa den enskilde medan man här göra allt vad man kan för att stjälpa. Det är här är ett snade exempel på hur svenska myndigheter bränner de surt förvärvade pengarna bara för att man på formella grunder inte kan hitta på något bättre. Inte sällan är dete också dåliga regler som gör att besluten bli upp åt väggarna.

ATT TA HAND OM BARN
Det finns några barn i Söderhamn som min kollega Gunilla von Wachenfeldt har hand om på vad jag förstår ett förtjänstfullt sätt.
Gunilla är duktig och engagerar sig i flyktingfrågor och vågar tala om när något är fel. Mycket bra. Hon har nu påtalat det vansinniga i att man vill skicka ut några barn ur landet till Turkiet- vill jag minnas- istället för att ge dem en fristad här.
Migrationsverket ( MV) har ännu en gång lyckats vantolka de i och för sig usla och otillräckliga regler som finns rörande uppehållstillstånd på ett sådant sätt att man utsätter barn för ren terror.
MV har inget barnperspektiv. De har inte kunskapen men framförallt har de inte den empati som krävs för att värna om barns rättigheter. OM man skulle återinföra den tillfälliga lagen från 2005-2006 rörande uppehållstillstånd nmär det är "humanitärt angeläget" och dessutom sätta en bortre gräns på 2 år för att få stanna i landet så skulel sådana här situationer aldrig uppkomma. Då skulle å andra sidan MV bli mer eller mindre arbetslösa och det är kanske av rent arbetsmarknadsmässiga skäl som man år efter år fortsätter att fatta den här typen av vansinniga beslut men återigen huvudfelet är inte MV utan det regelverk som vi har sedan 2006 som är oerhört omänskligt och ger väldigt lite utrymme för humanitära skäl för uppehållstillstånd och inte minst vid ny ansökan.
Vilka politiker orkar driva den här frågan med framgång. Mest skickad är säkert Bodil Ceballos i MP men hon kan inte ensam dra lasset i en sådan här viktig fråga.

Gävle den 23 juli 2009

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar