onsdag 2 februari 2011

Debatt den 2 februari

Till debatt/insändarredaktionen

Angående lag om avvisningar

Sverige brukar berömma sig själv för hur duktiga man är att bevaka barns intressen och se till barns bästa. Trots det har inte barnkonventionen blivit svensk lag och den europeiska människorättskonventionen (EMK) som liksom Barnkonventionen ( BK) bl a har bestämmelser om rätt till liv och förbud mot familjesplittring; den tillämpas inte. Gång efter annan får också Sverige kritik av tunga instanser som FN och EU för vilka man avvisar och nu senast bl a kristna irakier
Barnfattigdomen, som uppmärksammas nu, är i grunden ett brott mot EMK. Oförmåga att se till att ensamstående med barn har tillräckligt bra ekonomi för att kunna försörja sina barn är ett annat stort problem i samhället.
Det jag nu i första hand syftar på är hur omänskligt många avvisningar av barnfamiljer eller delar av barnfamiljer går till. Sverige är genom Migrationsverket och genom migrationsdomstolar och migrationsöverdomstolar väldigt dåliga på att se till barns behov och när sedan ärenden blir polisärenden ( gränspolisen) så finns det inte längre några naturliga spärrar. Gång efter annan får man se helt omänskliga och vedervärdiga ingripanden. Nyligen så har gränspolisen i Gävle gått in en lägenhet för att hämta en tjetjensk kvinna för att kasta ut henne och två barn på 2 år resp. 6 månader till Polen där man anser att ärendet skall handläggas. Kvar i Sverige blir då kvinnans man som är från Libyen och lever helt öppet. Gränspolisen har tidigare lämnat en ung kvinna med ett 4-årigt barn på flygplatsen i Kinshasa i ett av världens värsta länder-Kongo-utan med mer än 700 kr på fickan. Under sin vistelse i Kongo får flickan Malaria.
Det måste till en lag för att stävja detta terrorliknande agerande från myndigheters sida. Man kan inte kasta ut någon ur landet utan att ha avtal med Röda Korset, sociala myndigheter, UNHCR etc. Att förhindra avvisningar det går förstås inte men det är fullt möjligt att ha regler för hur avvisningar skall ske så att avvisningen blir så värdig som det bara går och där man respekterar båda barn och vuxnas behov av att ha mat för dagen och någonstans att bo. Man måste också ha en bortre gräns för när avvisning får ske till annat land.
Hur ser på våra politiker på en sådan lag? MP och V har säkert inga problem men hur är det med de andra partierna?? Det är oerhört angeläget att vi snabbt får en sådan här lag.
Gävle den 2 februari 2011
Tryggve Emstedt, med mer än 20 års erfarenhet av utlänningsärenden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar