onsdag 2 februari 2011

IS YOUR LOVE IN VÄJNS-AVSNITT 10?

Zinga hade haft ännu en hektisk dag. I sista stund hade hennes mycket sympatiske men något slarvige bror Ringo fått vinterkräksjuka. Ringo hatade sprutor så han hade inte tagit någon medan Zinga hade tagit spruta både i år och förra året och därmed också hållit sig frisk. Hon hade inte heller fått några biverkningar av sprutan. Systern Minga hade först varit beredd att ta en spruta men ångrat sig . Hon var rädd för sprutor och hon hade definitivt inte lust att betala för en spruta. Det fick i så fall arbetsgivaren betala men det hade han inte gjort. I bland är arbetsgivare så oerhört snåla. oklart varför.

LÄPP-STINA OCH GET-JOHANNA
Under onsdagen hade det dykt upp många märkliga kunder på Väjns men de allra märkligaste var nog ändå de två ca 80-åriga systrarna "Läpp-Stina" från Hosjö och "Get-johanna" från Avesta.

Efter att ha förhört sig lite hade Zinga fått reda på att Get-Johanna normalt sett gick på restaurang BUBA men efter att ha blivit snäsigt bemött av en person vid namn Bizy på Buba så hade hon valt att byta lokal trots att det smärtade henne eftersom Väjns inte serverade alkohol. NU var det inget stort problem för Läppt-Stina eftersom hon, 81 fyllda, alltid hade med sig ett litet krus skotsk whisky som rymde 20 cl så tre skapliga drinkar kunde hon alltid dra i sig innan det var dags att beställa färdtjänst och sova med öppen mun när hon skulle tillbaks till Falun. Tursamt nog hade hon en normal sjukresa til Gävle för att kolla sina bihålor så därför var det inte särskilt konstigt att hon sedan åkte hem några timmar efter läkarbesöket. Läpp-Stina funderade på at försöka få sin husläkare att även skriva att hon behövde få kontroller i Gävle p g a inkontinens men det var för tillfället överkurs. Med det fick det bli som det blev.

"Va vill du ha för kaffe, "undrade Läpp-Stina eftersom det var hennes (o)tur att betala denna dag.
"Ja, sa nog ha en så där "caffé Macciato" och en rejäl muffins, kan det gå för seg, "undrade "Get-Johanna"?
"Du få köp va faen du vill, här lurar inga ledsamheter. Jag har preliminär-bestämt med Fonus att jag skall gå in i hel eller halv dimma om fyra år och jag har 940 000 att spendera plus pension så nog har jag råd att bjuda så det förslår.

"Dä ä bra syrran att du gjort något med "Vita arkivet" oklart vad men då klarar du säkert den här räkningen och dessutom har du ju "Guldkort" hos American Express så du kanske t o m har rabatt hos det här etablissemanget. ?"

"Ja klarar vad som helst., så beställ du bara"
"Ok, då beställer jag en stor Caffe Macciato och en stor lingon-muffins och dessutom en stor neger boll ... förlåt chokladboll.
"Kör så det ryker, syrran, Inte faen imponeras jag av en beställning på 100 "pistoler" och tjejen som skall ta betalt ser så snäll ut så hon ger mig nog pensionärsrabatt om jag ber om det.

"Hej! Då skall vi se vad Ni beställt, sa Zinga. då blir det 148:- med pensionärsbiljett. OM ni köper den här utmärkta "Café-boken" Medan latten kallnar så blir det 200 kr jämt. Kan det vara något.

"Dä ä o-otroligt bra sa Läpp-Stina som tyckte allt under 200 kr var billigt efter att ha varit i Norge med PRO och sett vad det kunde kosta där. En ny bok med dedikation för 50 kr av en kontroversiell lokal kändisadvokat med förkärlek för unga invandrarbrudar. Det måste ju vara kul att läsa elelr få uppläst. Läpp-Stina hade sina "kameler" som gärna läste för henne mot en halva dålig whisky eller en hundring under bordet. Hemtjänsten i Hosjö var känd för att vara tämligen korrupt och det var t o m de som hade snott smycken av gamlingar och pantat i Gävle.

Va ä re för fel?, undrade Läpp-Stina som trots sin begynnande demens visste att en pocket ofta kostad 60 kr eller mer.

"Det är inget fel, förklarade Zinga utan det är helt enkelt så att vi får köpa boken helt utan mellanhänder och då blir det så här billigt.

"Skitbra, sa Get-Johanna, och började omedelbart spana efter karlar i 50-60-årsåldern. Hade de bara ett litet synfel eller en lite defekt så nog var det ingen omöjlighet att ragga upp en sådan karl, inte minst om han var invandrare eller led av "Kjerstin Djellert"-syndrom. Visst hade väl hon haft en karl som var ca 20 år yngre än henne i bra många år. Om någon kom på idén att fråga hur gammalk Läpp-Stina var så sa hon alltid att hon skulle fylla 70 nästa år och hittills var det ingen som tvivlat. Det berodde delvis på att Läpp-Stina hade en stel "Kulla-gulla-lock" över sig och varje månad lät färga håret blont och dessutom var hon opererad för mer än 50 000 kr bara i ansiktet. Läpp-Stina hade sparat allt överflödigt skinn som man skurit bort och det var nu lika stort som ett ordinärt smörpaket.
Damerna fick hjälp av Ringo att bära det man beställt till ett fönsterbord och den blick som Läpp-Stina fick av Ringo innan han lämnade brickan gjorde att hon fick lust att göra ännu en resa med orentexpressen till sommaren. Sist åkte hon 2008.

Get-johanna såg hur syrran spillde en rejäl klunk ur sin flaska i sitt kaffe och av ren omtanke så gjorde hon samma lika ( hon hade också en liten flaska men med den skillnaden att den rymde femtio cl) för om Läpp-Stina gick och blev berusad då stod hon inte själv ut om hon inte var berusad i motsvarande mån. Då blev bara Syrran för jobbig.
-Ja tror att jag är kär, sa Läpp-Stina och himlade med ögonen. Den där Ringo är ju skitgullig. Såg du vilken blick jag fick. Det här är ta mig tusan lika bra eller bättre än Brända när Mango fortfarande jobbade där men han har ju som bekant svikit sina bröder och dragit till O Learys. Tänke att man kan göra en sådan sak sa Läpp-Stina och började låta lite slirig efter att ha fått sig större delen av sitt spetsade caffe.

......................

Zinga hade arbetat sent både söndag, måndag och tisdag men nu onsdag ville hon gå hem i vettig tid för att plugga inför en av sina många tentori sociologi och därför hade hon gjort up med brodern Zingo att arbeta några timmar på kvällen i hennes ställe trots att han varit magsjuk dagen innan. Zinga kunde alltså "checka ut " kl 20 00 och hinna med en fika å Coffeehouse by George" en timma med en trevlig advokat-kompis innan hon drog sig hem til lsin lägehet och kunde landa i lägenheten kl 21 30, läsa tre timmar och sedan vara i säng till ett-tiden. Det fick duga. Trots allt behövde hon inte gå upp förrän kl 0900 följande morgon.

..........................

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar