söndag 23 januari 2011

DR RUTGER

DR RUTGER
Dr Rutger ( R) var egentligen inte doktor. Inte alls. Han kom från Stuttgart och hade bott i Sverige i 30 och skulle fylla 60 nästa år. Han var smal och lång, på gränsen till anorektisk
Och vägde bara 65 kg vilket inte var mycket med tanke på hans 1,85 m över havet.
Titeln doktor hade han köpt i Finland där det var ganska billigt att köpa sig en ”hedersdoktortitel” eller varför inte Bergsingenjör. För några futtiga tusenlappar fick man certifikat och dessutom de hundra första visitkorten. Med sin judiska bakgrund hade hans föräldrar blivit statslösa under mellankrigstiden och därför hade även han blivit statslös men det var inget problem i Sverige. Här fanns villiga handläggare på Migrationsverket ( MV) som inte bara tappade bort permanenta uppehållstillstånd i tusental – som sedan såldes på svarta marknaden - utan de mest driftiga tjänstemännen i Norrköping hade t o m sålt medborgarskap och medborgarskap kan inte återkallas.
Dr Rutger var en mycket driftig person och hade försörjt sig genom att köpa och sälja fastigheter och han hade också drivit flyktingförläggningars och kunnat få 1 000 kr per dygn för att hyra ut skabbiga baracker till en familj och ibland fler en familj. Enda kravet var att man satte en välbetald ansvarig för den sk förläggningen och sedan också såg till att de asylsökande hade tillgång till sjukvård men den kunde ju Dr Rutger ordna själv med sina papper. Han kände också många riktiga läkare så det löste sig. Dr Rutger var såldes god för kanske 50 miljoner eller mer och behövde inte få in en krona extra men han tyckte om att arbeta så därför hade han startat Dr Rutger kognitiva terapicenter. Här gav han terapi och råd till den som ville och han låtade till och med ut pengar för att försöka få folk på banna som samhället så effektivt hade slängt i rännstenen genom sitt s k skyddsnät. Nu satt han med en sexbarnsmamma på Väjns och lyssnade på hennes historia som minst sagt jobbig.

”Kära Ann! Va rolisch att du kunde komma till denna terapiomgången där vi alltså inte ägnar oss åt terapi i vanlish bemärkelse utan kreativ terapr som skall ta fast på dina tillgångar. Har du förstått detta?

”Ja, det har jag väl” sa Ann med sitt Gävlemål. Ann var en mycket elegant kvinna vars kläder kanske hade sett bättre dagar men trots det så bar hon upp dem med elegans. Hon drog snabbt till sig blickar med sin längd på 1,78 och sitt vackra hår. Dessutom hade hon lite jugoslaviskt utseende vilket tilltalade Dr Rutger som nästan alltid blev förälskad i sina klienter.

”Du har alltså sex barnen och två är vuxna och utenflugna och fyra hemma varav två tvillingar på år och en pojken på 11 och en flickan på 16. Stämmer detta?
”Ja, det stämmer,” säger Ann lite uppgivet. Hon har väckts flera gånger under natten av en av tvillingarna som fått vinterkräksjukan och dessutom kräkts henne i ansiktet.
”Vad är det mera spcifiekn som du vill ha hjälpen med , ”undrar Dr Rutger.
”Ja, jag vill väl egentligen dels ha hjälp att få till stånd avtal med barnens pappor så att jag kan få fria veckor och sedan behöver jag hjälp att gå ner i tid på arbetet och även få hjälp att prata med mina anhöriga som jag tycker kan vara ganska jobbiga ibland.
”Vilka anhöriga tänker du på då?
”Mest en jobbig brorsa och farsan kommer jag dåligt sams med också.
”Hur gammal är pappsen och hur gammal är brorsan.
”Pappagubben skall fylla 70 i år och brorsan är 45 dvs ett år yngre än mig.
”Föräldrar och syskon tillhör den svåraste kategorin för dem vill vi normalt sätt upprätthålla en kontakten med men samtidigt så kan föräldrar och syskon vara uppriktisch på ett sårande sätt.
”Ja, det är väl det som jag känner att far och mor inte vill ställa upp och ta hand om mina barn ens en enda natt så att jag får lite avlastning och brorsan klagar jämt på att jag skaffat en ”djävla massa ungar som jag inte kan ta hand om”.
”Kanske att papsen och mamsen är lite osäkra på om de klarar två vilda ungar. Det är inte det lättaste., Kanske att du skall ta en i taget och kanske ge den andra pojken? Till brorsan så får han se hur bra han klarar det?
”Ja, det vore inte dumt men jag har så svårt att be om någonting. Jag biter ihop och härdar ut och sedan blir det ja som får ta hand om all skit. Samma med papporna. Jag är alldeles för snäll.
”Om man är för snäll så slår det tillbaks inte bara mot dig själv utan också mot barnen och får du barnen emot dig så får du stora problem. Inte minst med tonåringen och sedan också med pojken som är i förpuberteten.
”Vi stoppar här i dag så skall jag gå hem och rita upp en planen för dig vad gäller dina föräldrar och syskon-du hade visst två yngre systrar också-och sedan träffas vi här vid detta förnämliga fönsterbord som jag faktiskt reserverar ganska ofta om en vecka. Vi syns alltså
Söndagen den 23 januari. Blir det bra?
”Jo, tack Dr Rutger. Det blir bra säger Ann och tar Dr Rutger i hand, ger honom ett trött leende och går iväg reslig som en Cleopatra och svängande på sin vackra bakdel som om hon vore en kvinna från Afrika van att bära vatten på sitt huvud.

2 kommentarer:

  1. Jävlar!!Nya boken verkar skitbra väntar på fortsättning....

    SvaraRadera
  2. Ser fram emot kommande avsnitt!

    SvaraRadera