måndag 24 januari 2011

IS YOUR LOVE IN VÄJN


IS YOUR LOVE IN VÄJN AVSNITT NUMMER 5

Zingo hade varit uppe sent och och läst inför en tenta. Hon var ganska trött när
Hon tvingades gå upp kl 6 30 för att hinna vara på jobbet kl 0800 för att förbereda allting inför dagens försäljning.
Hon var kvinna som var mån om sitt utseende och det tog henne en dryg timma innan hon gjort sig klar för dagen och sedan gått från sin bostad i centrala Gävle till Väjns. Hon såg strålande ut skulle någon av henne otaliga beundrare ha sagt men själv var hon oerhört ödmjuk och ville inte alls framhäva sina yttre attribut. Det var insidan som räknades och det var kanske också därför som hon ännu inte hittat sin livskavaljer trots att hon gick mot 30 år. Arbete och utbildning först. Man och barn sedan var hennes uppfattning om vad som gällde. När Zingo, som allmänt kallades Cleo, för att hon var så lik bilderna av Cleopatra stämplade in på arbete på Väjns lördagen den 22 januari så var redan hennes bror Ringo där och la upp diverse bakverk. Man hade en fin kontakt och Cleo upplevde att brodern tog väl hand om henne och ibland var som en extraförälder för henne även om Cleo kände sig äldre än sin bror som bara gått gymnasieskola med halvusla resultat. Ringo tyckte om att arbeta men han hade svårt för kvinnliga relationer. Många kvinnor attraherades av hans yttre men när det kom till allvar efter si så där en månads dejtande så rann det ut i sanden. Cleo hade å sin sida minst en handfull män som skulle offra i vart fall en hand för att få dela sin tid med Cleo som ansågs mycket intellektuell och klok, socionom som hon var. Men det var inte färdigt med det. Cleo skulle även läsa ett antal ämnen juridik innan hon på allvar sökte annat arbete än på Väjns.

Cleo kom från Turkiet och liksom så många andra personen från Turkiet och Mellan Östern var hon välutbildad. I debatten talades det om de outbildade irakierna och migrationsminister ToBillström och utrukesminister Carl
Bild hade enligt Wikipedia uttryckt sig förringade om irakier och tjafs om hedersmord och annat främlingsfientligt. Inget kunde vara mer fel konstaterade Cleo som väl visste att irakier ofta var mer högutbildade än svenska i allmänhet.
Hade Sverigedemokraterna fått bestämma så skulle man kasta ut personer ur landet som inte bott här i 30 år eller så. Den typen av "blöj-argument" kom ofta från personer som själv var lågutbildade och som inte begrep vilka enorma intäkter bara Gävle kommun och stat fick av verksamheter som bedrevs av personer som oftast var svenska medborgare men med invandrabakgrund. Bara i Gävle fanns det två Väjns, ett mycket välskött café i Filmstaden ett i affärshuet Winn och ett i affärshuset Flanör. La man ihop omsättningen för dessa fem cafeer´skulle en försiktig gissning hamna på en omsättning på 50 miljoner per år konstaterade Cleo och om man drog av ingående moms så kanske slutresultat hamnade på 5-10 miljoner bara i moms på dessa cafeer och tilldet kom löner och social avgifter på kanske ytterligare en miljon eller mer.
Vilka verksamheter drev de personer som upplevde att invandring var ett hot som gav dessa pengar??

GÄSTER PÅ VÄJNS
Under lördagen den 22 januari hade Väjns mycket gäster och Cleo och hennes styrka fick jobba hårt men det märktes inte. Alla fönsterbord var upptagna och det fanns inte många lediga bord överhuvudtaget. Vid ett av borden satt den kände advokaten Steve Emfors med en elegant kvinna i 50-årsålder och samspråkade.

"Hej, Kära Cary! vad roligt att du tog dig tid, "hälsade Steve Emfors mot Cary som var en mörk skönhet som arbetade på kontörskonässören ( KK) sedan många år. KK var en butik som liksom många cafee´r satsade på en personal som såg ut att arbeta som fotomodeller. Man var inte bara känd för sin vackra personal utan också för att man
år efter år vägrade att prismärka sina varor men på senare tid hade man faktiskt blivit lite bättre på det området.
"Vad roligt att se dig som civilist, "sa Steve, Kvinnan hade på sig en svart dräkt som smet åt fint kring höfter och byst och framhävde hennes yttre företräden på ett smakfullt sätt. Steve hade försökt lära känne Cary i närmare 20 års tid utan att lyckas och det skulle väl inte bli så nu heller. Hon hade förståss behov av Steve. Annars hade mötet inte blivit av.
"Vad var det du behövde hjälpt med, "undrade Steve och log artigt mot Cary.

"Jo, det är så här att en faster till mig är avliden och jag har fått ett hus i Björke via testamenet och nu ifrågasätter hennes barn om jag skall ärva alls eftersom testamentet har uppställt vissa villkor som de anföriga inte anser att jag utfört.

"Det var tråkigt att höra, att det blivit tvist, "sa Steve som i grunden inte alls var ledsen för det utan såg det som en fantastiskt möjlighet att lära känna Cary lite bättre. "Det vi kan göra är ju att skicka testamentet till någonprofessor i Uppsala som är duktig på testamentstolkning och begära ett utlåtande.
Det kan kanske kosta 5 000-10 000 kr men det kanske du anser att det är värt och det kan mycket väl gå på rättsskyddet. Har du hemförsäkring?

"Ja, visst har jag det, "sa Cary och strök närmast maniskt över kjolen som om hon ansåg att den var dåligt struken.

"Ja, det där med ekonomi är väl inget större problem, "sa Cary. "Är man femti plus och har barn så lär man ju lägga undan en slant och en årslön på banken skall man väl ha. Var det inte en minister som sa det."

"Jo, det vars visst någon tokig människa på 90-talet som sa något sådant. Själv är jag glad om jag inom en vecka kan få fram 100 000 eller mer i kontanter men visst skulle det väl vara skönt att ha ytterligare några hundratusen undanstoppade som egen företagare som aldrig kan använda sin sjukpenning annat än om man blir långtidssjukskriven men gör man det så kan man ju hälsa hem å andra sidan.

"Skall du på någon resa snart, "undrade Steve Emfors.
"Ja, det blri en golfresa med några tjejer till Turkiet här i april. Det skall bli trevligt.

"Håller du på med en så mallig sport, "undrade Steve. Det trodde jag inte om dig.
"Ja, började med det efter skilsmässan för 20 års edan och du skall veta att Golf är en folksport och tjejer i min ålder tycker om att resa. Det är inget fel med det.

"Absolut inte, "sa Steve lite urskuldande. Nu kanske vi skall avrunda för du skulle ut och äta mead dina golftjejer hörde jag.

"Ja, vi skall träffas på Brända Bocken om femton minuter och äta dagens tips. Det skall bli trevligt.

"Då hörs vi så snart som jag fått in utlåtandet rörande testamentstolkning, "sa Cary och kände sig som Benga i Pistvakt. "Oh Gudrun sa han tyst för sig själv".

"Ja det gör vi och tack så mycket för kaffe och biskvi. Det var gott.
Cary får en lätt kram av Steve och man skiljs åt. Steve sitter kvar och tittar ut mot Stortorget som är helt fritt från snö p g a inlagda värmeslingor. Han tycker om det nya torget men tycker kanske att det blev lite väl dyrt

Gävle den 24 januari 2011

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar