onsdag 10 november 2010

MOT VINTER

Debatt i aktuellt ärende

Hur länge kan vi vänta
Vi väntar på glädjens stora högtid. Julen. Julhandeln skall slå nya rekord och vi skall vara som snällast på hela året. Våra politiker som ständigt skapat försämringar för asylsökande under lång tid har för en gångs skull fått till en förbättring som Migrationsminister Tobias Billström så stolt trumpetade ut för något år sedan. Nu skulle något hända. Nu skulle minsann inte föräldrar som var asylsökande som fått barn här tvingas åka utomlands för att söka uppehållstillstånd till sina egna barn. I lagändringen står det att man särskilt skall se till konsekvenserna för ett barn om det är uppenbart att uppehållstillstånd givits om man sökt från utlandet.Naturligtvis skall man införa en passus-med en dåres envishet- om att det här gäller folk som har pass och det innebär förstås att ex tusentals irakier med gamla pass som inte duger åt Migrationsverket(MV) som håller i hanteringen. Denna brist i lagen utnyttjas sedan till fullo av MV och vad händer. I går den 10 november så får vi veta att MV:s högste jurist, rättschefen Mikael Ribbenvik gör den (van) tolkningen att vi självfallet –något annat medger inte lagen-skall skicka en irakisk pappa till Irak där han inte ens kan söka uppehållstillstånd till sitt spädbarn utan han skall därifrån ta sig Jordanien och vistas där olagligt i väntan på beslut.
Det är Ribbenviks uppfattning hur man ser till barns bästa som man ALLTID måste se till. Det i kombination med att man kan utfärda främlingspass i Sverige om man vet att personen kommer att få stanna.Men det vill man inte. Det är för lätt.
Förtjänar Sverige dessa fundamentalister, dessa bokstavstrogna som alltid skall försöka hitta luckor i lagens bokstav så att man kan kastas ut vederbörande från Sverige och skapa maximalt med problem. Måste vi ha korrumperade myndigheter som liksom MV har sålt medborgarskap till ryska kriminella och tappat bort tusentals permanent uppehållstillstånd eller kan vi snart börja saneringsprocessen?. Det bästa man kan göra då att börja med att kasta ut gen direktör Dan Eliasson från MV och hans rättschef som inte ens var färdig jurist när han fick jobbet.(på 90-talet så hade man en f d chefsjurist på JO som sin egen högsta chef nu fick man en chef som inte ens var färdig jurist när han fick sitt jobb) Vi kan inte ha människor på toppositioner som ständigt vantolkar de lagar som finns. Vi måste ha kompetens och inte bara göra sig väl på skånska i intervjuer.Lagarna i sig är ett problem men ännu större problem med myndigheter som saknar all typ av smidighet och allt elementärt omdöme när det gäller att se till barns bästa.Så länge som vi har dessas beslutsfattare i ledningen för MV ligger det ett svart sorgflor över helas hanteringen med asyl och migration.
Gävle den 11 november 2010
Tryggve Emstedt ,advokat i 23 år

VÄDER OCH VIND
Det blir allt mer vinterlikt i Gävle. Under gårdagseftermiddagen blåste det illa och snöade. Det fortsatte snöa under natten och på morgonen låg det ett täcke av 10 cm blötsnö i Gävle. Under dagen töade en del av snön bort men på kvällen var det fortfarande en hel del kvar som verkar frysa till is under natten. Besvärligt att ta sig fram. Många dikeskörningar blir det.

JOBB
Relativt lugnt. En förhandling.

PIGALLE
Härligt ställe. Har lunchpris ända fram till 19 00. Åt fantastiskt gott fläsk med bruna bönor där i går.

LUNCH
Buffé på järnvägsrestaurangen. Inte oävet men inte som på Brända eller Pigalle.

GÄVLE KOMMUN
Gävle kommun ger sig på en 85-årig man, tillika min klient som fått sin båt eldhärjad efter det som åklagare rubricerat som mordbrand. Trots det kan inte kommunen hejda sig utan försöka tvinga fram en förtida skrotning av skeppet. Till att börja med skall man se till att maskiner fryser sönder. Grattis kommunen. Vi älskar dig.

VARGAS LLOSA
Inte helt lätt att läsa nobelpristagaren. Visserligen bara första försöket efter nobelpris men ändå

THE BALLAD OF BUBA AVSNITT 20

STORMÖTE
Bizy hade kallat till stormöte i jacuzzin i källaren och det innebar att den överaktive Borat som normalt sett arbetade 19 timmar per dygn nu var tvungen att försöka relaxa i den relaxliknande Jacuzzi-relaxgrytan i källaren.
Borat tyckte inte om stormöten som man höll på måndagar kl 0900 men i dag var han taggad eftersom man skulle jobba på att hitta på nya lunchrätter för december månad och i vanlig ordning skulle de vara så tillkrånglade som det bara gick.Det var själva grundtanken med Buba. INgen annan restaurang i Gävle var ens i närheten av verbalt krångel.Det var inte för inte som Krångel-Ede stod för elen till Buba.

Borat var mest entusastisk vad gäller maträtter-han var som en kalv på grönbete innan han fångades in och slaktades- och Danilo var ganska ointresserad. För honom spelade det ingen roll om man skrev fläsk,sallad etc men Borat trumfade ständigt igenom nya konstigheter. "Vad sägs om chardonnay-druve-pocherad djuphavs-torsk med Marianergravensås" undrade han och blev genast nedröstad av Guldlock som var den som tvingades skriva alla konstigheterna på en griffeltavla som den ekonomisk Gono Ono köpt på Toys R Us i Valbo, utanför Gävle.

Efter nedröstningen tog Borat nya tag och föreslog: "Vad sägs om havstångsaladåb med blåmusselmousse" sa han och detmärktes hur hjärna nästan exploderade på honom av den ansträngning hans obegripliga tankemöda hade givit upphov till.
"Det är ok, vad gäller stavningen sa Guldlock.
"Stavning i alla ära men vad faen är det för något undrade Bizy som i värsta fall skulle tillreda eländet.Han tittade på Guldlock funderade lite och sa sedan. Jag föreslår honungsgladerade ankbröst och de kan jag tillreda själv.
"I princip är det väl algeriska alger på burk som man sen hottar till lite sa Borat som försökte förklara vad det var för rätt han ville föreslå. Använd din fantasi.
"Passa dig sa Bizy och skvätte vatten i ansiktet på Borat. Kom inte med förslag som du inte har en aning om hur man tillreder.
"Måste jag göra allt? "undrade Borat som såg sig som guds gåva till mänkligheten I vart fall när han tänkte till.

I samma ögonblick som man sitter i Jacuzzin och småmyser alltmedan huden blir än mer fnasig än vanligt på Borat ( och Bizy ( Guldlock hade på sig en tävlingsdräkt för siming som hon hade köpt av Therese Alzshammar. Hon såg ut att vara hämtad från någon modern Walt Disney -fil i serien "Havet är djupt". Ändå var hon snygg och hennes gracila kropp med alla böjar och utbuktningar framhävdes väl i denna dräkt som var så nära mänskligt skinn man kunde komma.) så dyker helt plötsligt Hälsa och Jim Jasmin upp. Hälsa hade en fantastisk baddräkt i Äggtemperakulör medan Jim Jasmin som inte visste vad god smak är för något hade på sig ett par osedvanligt fula bermudashorts som han köpt på 70& -rea på Vesti i det hus där han själv hade skivbutik tillsammans med två fullständigt hopplösa fall till praktikanter.

"Vad vill Ni sa Bizy mycket bestämt, på gränsen till otrevligt. Vi har faktiskt måndagsmöte.

"Kan Ni inte skynda Er lite eller sätta Er tunnan som Borat har byggt i helgen så att vi kan sitta här och mysa lite innan Hälsa börjar arbeta.", undrade Jim Jasmin.

"Jag säger bara en sak," säger Bizy. "Stick och brinn. Den enda anställda som får vara med på våra möten är Guldlock och vi skall faktiskt hålla på en timma till och sedan skall den här Jacuzzin rengöras. Det kan du få göra om du vill.

"Jasså det låter på det sättet idag. Då kanske jag skall gå till tidningarna och tala om att det faktiskt dog en person här för en tid sedan och att mordutredning pågår."

"Kom inte och säg att din "sketna" Ebbe-Carlsson utredning är en "Mordutredning" I så fall är jag Paris Hilton och Borat Barack Obama. Ha ha ha. Tilåt mig le.

Så där höll man på. Det slutade med att Hälsa och Jim Jasmin i protest gick över till Clariopn hotell och badade där efter att ha rådfrågat Adam. Borat fick igenom en rätt. Fläskläggsidentitetsgryta" medan Bizy tog hem tre rätter och Guldlock en.
Man beslutade också att Gretchen skulle få sjuna lite ur Sound of Music med anledning av att man skulle ha ett nyinvigningsparty på Buba för att Gretchen sytt nya, väldigt vällyckade gardiner till restaurangen. Det gjore att hon nu fick äta gratis lunch under tre dagar. Det gladde henne mycket.

1 kommentar:

  1. Irakier kan få pass på ambassaden i Stockholm. Sen kan man undra varför så många asylsökande skaffar barn när de inte vet om de får stanna i Sverige. Känns inte så seriöst. Risken med en alltför generös lagstiftnng i detta sammanhang är att det kommer barn till världen av fel orsak.

    SvaraRadera