torsdag 4 november 2010

TORGHANDEL
Mötte nyss en förtvivlad torghandlare som anser sig diskriminerad av
kommunen med anledning av att han nu mist sin torgplats. Kanske media uppmärksammara det här men vad händer om inte man får hjälp och stöd någonstans ifrån.
Många gånger skulle nog vi kommuninvånare vara betjänta av en ombudsman ungefär som
aktieägarnas egen ombudsman för att tillvarata våra rättigheter mot en kommun som inte alltid kanske fattar de beslut som man kan förvänta sig av en serviceinriktade kommun som också är mån om att inte bli av med sina invånarna och särskilt inte om man betalar skatt.

MOT ETT BÄTTRE LIV

Vi lever i en brytningstid där det gäller att samarbeta över blockgränser för att begränsas inflytande för sverigedemokrater i riksdagen. Det är vällovligt och nödvändigt men man borde också i allt högre grad låta riksdagsmännen få uttrycka sin egen åsikt utan att behöva tänka på någon slags partilinje. Det måste finna massor med frågor där det skulle kunna vara aktuellt.
Ett område som borde vara enkelt att låta den enskilde riksdagsmannen bestämma är hur man skall förfara vad gäller när man skall drabba en enskild av en betalningsanmärkning. För samhällets överlevnad är det av naturliga skäl ytterst viktigt att man inte drabbas av alternativ repressiv(straffande) rättskipning som drabbar mer än kanske ett fängelsestraff ( som i praktiken är en fotboja om det rör sig om korta tider).
Nyligen blev en känd Gävlepolitiker uppmärksammad i media för att han hade dragit på sig 8 betalningsanmärkningar inom loppet av något år.
Vari bestod hans brott? Hade han kört för fort utanför förskola? Hade han gjort så att fordringsägaren riskerade konkurs? Nej inte alls. Det enda han hade gjort var att betala ett gäng räkningar för sent på totalt 6 000 kr.
Det här är ju absurt och infamt och visar vilket löjeväckande system vi byggt upp för att skydda den som har en fordran för kanske tv-avgifter eller telefon eller bilskatt.
Det enda rimliga är självfallet att vi ser till att visa den enskilda medborgaren får den respekten att han inte skall kunna hamna på någon lista för dålig betalningsmoral om inte skulden är låt säga 50 000 kr och ligger kvar efter 3 månader och man efter upprepade påminnelser inte betalar. F k meddelas att man kan mota 100 000 kr i grind genom att säga: ”jag betalar inte ( kravet bestrids) och sedan hamnar ärendet i domstol och där gör man upp i 9 fall av tio. Man undviker därmed bet anmärkning trots stora krav.
Man skjuter sparvar med luftvärnskanon och sväljer kameler med nuvarande ordningen. Låt oss tillsammans sätta press på våra överbetalda politiker med direktörslöner i riksdagen och få en så enkel åtgärd utförd. Då kanske man har gjort rätt för någon del av arvodet. Även om inte 50 000 accepteras så sätt minimigränsen på 20 000 och ni får massor med människor som slipper betalningsanmärkning och därmed kan ta telefonabonnemang och skriva under hyreskontrakt i eget namn etc. Det är min uppmaning. Att förödmjuka människor med den här typen av bestraffning som en betalningsanmärkning innebär är oerhört ovärdigt ett land som vill kalla sig demokratiskt.
Gävle den 5 november 2010
Tryggve EmstedtAdvokat sedan snart 25 år



THE BALLAD OF BUBA
avsnitt 18

SANCHO PANCHA
Jim Jasmin hade blixtinkallats till Buba för att inför de två systrarna Get-Johanna och Läpp-Stina redogöra fö vilka åtgärder han vidtagit för att försöka lösa det misstänkta mordet på Plit-Sune från Avesta. Syster Läpp-Stina hade fått skjuts till Gävle av grannen Curth som åkt till Ikea med sin sambo Kerstin för att titta julgranskulor och även julgransfot eftersom den gamla slitits ut. Med sig till Buba, denna fruktansvärt trista novemberdag, som i stort sett regnat bort var Jim Jasmins bästis och allt i allo Enrico Iglo men som allmänt kallades för Sancho Pancha bland de literata vännera till Jim Jasmin.

"Var ä Mango, var ä Mango, skrek Läpp-Stina rakt ut denna torsdageftermiddag kl 15 00.
Det fick till följd att den mest psykologiske och vänligaste av delägarna gick fram till L-S, satte sig på knä, tog hennes spröda förtorkade hand i sin och sa.
"Kära Stina. Mango har slutat. Han har svikit oss och gått över til konkurrenten O Blä Ris men om du vill kan jag bära över dig till honom så att du får prata lite.
"Vill du verkligen då. Ä du så stark. Dä kan man inte tro.
"Jag är starkare än man kan tro och det är jag som bär upp all potatis från källaren som skall skalas inför lunch och middag.Det ger muskler må jag lova sa Danilo stolt".
"Gu va du är gullig," utbrast Läpp-Stina medan hennes syster Get-Johanna ( G-J) bara fnyste´och sa "Fjoll-troll". Det fick Danilo att lyfta sitt finger och peka argt på G-J och säga:"Så säger vi inte här. På det här stället hedrar vi vår fader och vår moder sa Danilo som var en djup troende person men i första hand ansåg att hans andlighet främst vilade sig mot buddismen men med tankar hämtade från Dalai Lama.

I samma ögonblick som Danilo tröstade Läpp-Stina kom den överdrivet tatuerade Jim Jasmin in och passade på att lägga lite broscher med texten "Befruktningspartiet".
Var så god och ta sa han till den stackarn innanför baren som inte visste vad han skulle säga. Jim Jasmin var "Hög som ett höghus Hässelby gård" för att tala Progg-språk. Han var dock inte hög av alkohol eller narkotika utan av att han hade helt ny information till de två systrarna som han genast ville delge dem.
"Vill du ha en Famous Grouse på huset," undrade Bizy, som också jobbade den här dagen och ville framstå som om han tyckte om gnälliga pensionärer men helst ville slänga ut damen.
"Hemsk gärna gull-unge", sa Läpp-stina och svepte whiskyn i ett drag.
Jim Jasmin hälsade artigt och presenterade sin följeslagare Sancho Pancha samtidigt som Jim Jasmin tittade sig omkring för att kontrollera om Rödlock kunde finnas i närheten. Han hade sagt till henne att han kunde ta med sig henne till ångbastun på Fjärran Höjder ida´g om tiden skulle passa och om Gretchen kunde hoppa in för henne.

"Va ha lu komme fram till, "undrade Get-Johanna och snöt sig ljudligt.
"Jag har mycket intressant information sa Jim Jasmin. Jag har fått analysbevis som till 99% sannolikhet säger att den olja som låg på golvet när Er bror föll så illa var s k höghastighetsolja av märket Spit Fire och inte alls kallpressad olja som funnits i den behållare som stod på bardisken den aktuella dagen i september när det hemska hände.
"Otroligt sa Gejt-Johanna och fick genast medhåll av S-P som uttryckte ett tydligt och distinkt "absolut" varvid Bizy hällde upp en fyra Absolut Vodka och la en räkninig på disken på 80 kr. S-P blev så förvånad att han svepte snapsen och frågade Bizy " är du lönsam lille vän".
Bizy som inte talade "progg-svenska" skakade bara på huvudet.
"Någe mer? "undrade den lättpåverkade Läpp-STina? Kan man få en till.
"Självfallet skall du ha en till sa Danilo och tog fram sin egen flaska av Famous Grouse som han tog sig en hutt av direkt ur flaskan när det blev för stressigt för honom.
"Ja kan också avslöja att vi hittat ett hår i oljan som nu skall DNA-bestämmas och närmare kategoriseras men mycket tyder på att håret kommer från en kvinna och vi har all anledning att anta att det kan vara någon här på Buba som är den som hällt ut oljan.
"Gu va häftigt, sa Läpp-Stina med en blick som gav mycket övrigt att önska vad gällde klarhet och distinktion.
"Detta hände på 70-talet så Sancho Pancha som hade svårt att engagera sig i utredningen och hellre ville gå tillbaks till skivaffären "Disco dolls" och lyssna på "Glass-fabriken " med Blå Tåget.
"Dä här måste anses som ett genombrott sa Get-Johanna och tog fram sitt checkblock och skrev ut en check på 10 000 kr som hon sträckte över till Jim Jasmin.
Jim Jasmin bockade så djupt han orkade och gav båda systrarna en rejäl kram varefter han gick till den stängda avdelningen på övervåningen för att titta efter Hälsa men Hälsas visade sig inte. Hon var lite sur på Jim Jasmin för att han var så mycket "På" och ville för mycket på för kort tid. Hon hade problem med sin sambo att förklara att det här beteendet var helt normalt när man var kulstötare och dessutom politiker.
....................
I nästa avsnitt får vi kanske veta om Jim Jasmin delat med sig av checkpengarna till S-P och om Läpp-Stina blir buren över till O Blä-ris.Vi får också veta om Jim Jasmin
kommer att få ta med sig Hälsa till Relaxavdelningen på Fjärran Höjder och hur det går med Guldlock som varit på dejt med en fotbollsspelare för att se Matchen mellan Brynäs och Djurgården.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar