torsdag 27 augusti 2009

Torsdagen den 27:e

Åt en utsökt sallad På Waynes med min gode och kloke kamrat Patrik När han ser det här kommer han att genast börja blogga med mig. Det känns oerhört ensamt att ha en blogg och ingen tycker till men nu blir det nog ändring hoppas jag.
Brynäs-Tarzan lovar att blogga varje dag men det är ju en sak att lova en sak att komma till skott.
Fantastiskt fin dag med säkert 20 graders värme.

BÄRPLOCKARE
I år var det extra mycket bärplockare som fick stanna. När det gäller att skaffa ett vanligt arbete från utlandet är det hur svårt som helst och särskilda krav på mur mycket man får tjäna men gäller det bärplockare så kan Migrationsverket lugnt låta "smugglarna" tjäan hur mycket pengar som helst för att ta dit folk och sedan blir det ofta problem när för många plockare varit på samma plats. Det enda rimliga måste vara att en viss person är ansvarig för de som tas hit och också ha en skyldighet att deponera visst belopp per plockare så att man får viss förtjänst även om det är dåligt år. Det här är ett område som måste ses över av rena miljöskäl men också för att förhindra att människor inte blir utnyttjande. Den situation som uppstått i Luleåtrakten har nästan lett till diplomatiska förvecklingar med Thailand och det är knappast rimligt.
.............................
I övrigt är Julias kattungar oerhört söta.

6 kommentarer:

  1. Jag skulle vilja att du skriver lite om The Pinks. Kanske att du kan ta fram gittarrren som Lefi Plomeros säger och Junga lite till gittarrren. Lite så fin musik.

    SvaraRadera
  2. Käre Anonym. Tyvärr vet jag inget om Pink men "The woman in red" var ju en rrds så bra låt en gång i tiden och The Pink Panter fimlerna med Peter Sellers kan jag rekommendera istället i väntan på

    SvaraRadera
  3. Tjea Emstedt,

    Lägger min första kommentar i din blogg.

    Thailändare i skogen har alla en returbiljett. Tyvärr har nog inte tidningarna noterat det utan säger att dom kan inte åka hem. Dessvärre är nog det agenten som fått en fast (ej ombokningsbar)återresa hem för alla och sannolikt ett bättre pris. Dock är det för djävligt det som skett.

    läste någonstans att bären och svampen i skogen är idag mer värt än träden. Man säljer ju bären till Kina o Japan som utvinnar mineraler o vitaminer som säljs som kosttillskott. Avverka bär o svamp gör man ju varje år, skigen måste man ju vänta i 40-50 år på...

    Jörgen Arvebäck

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  5. Ja,

    Någon form av regelverk borde finnas. Tyvärr gör flinka affärsmän från Thailand bra pengar på att arrangera "jobbresor". Oftast lånar man ut biljettpengar till hög ränta där man tvingas inteckna mark o annat i hemlandet. Snacket går ju även där nere (Thailand) att du kan tjäna flera årslöner under den tid du är här och plockar bär.

    Så klart det lockar att åka hit då. Gissar att dessa stackare tvingas åka hem med en rejäl skuld som blir svår att återbetala.

    /Arvebäck

    SvaraRadera
  6. Hej,Jörgen!Tack för kommentarerna. Tidningarna har tyvärr alltför ofta en vilja att inte låta hela sanningen komma fram för då försvinner deras "krok" som gör att de har anledning att skriva. Dessvärre upplever jag att även lokaltidningar numera har fått en kvällstidningskaraktär och inte sällan är väldigt senstionslystna.
    Det är djupt tragiskt det som sker med bärplockare och priserna för särskilt blåbär har varit skamligt låga. Hur skall man få en vettig inkomst om man plockar blåbär. Det tar ju en evighet att få ihop ens en liter. Vad gäller lingon tror jag det fungera bättre. Enligt uppgift skall man få 12 kr kg och det är kanske 1.2 2 liter men med plcokare kan man få ihop bra många kg på en dag. Det är säkert ett slit men där tror jag mig vet att man kan tjäna 500 kr eller mer vid god tillgång.
    Det enda rimliga är väl egentligen att bemanningsföretag tvingas ge en minimilön till de som tar sig hit och att det täcker både flygbiljett uppehälle och en anständig nivå.
    Bärplockarna gör ett oerhört viktigt arbete och då är det djup tragisktom de blir utnyttjade. Den nedskräpning som sker i samband med bärplockning måste förståss någon ta ansvar för också och rimligen skulle alltid markägaren veta vem som var ansvarig för nedskräpning när man har att göra med människor som förtjänar sitt uppehälle på att plocka bär.
    Det blir ju en annan sak när man kommer frän EU-land och väljer att plocka bär. Då är kontrollen sämre men även där borde kontrollen vara bättre och bärpriserna borde vara högre.
    Ha det bra Jörgen och fortsätt blogga. Det är alldeles för få som gör det.

    SvaraRadera