onsdag 11 augusti 2010

TREKVARTSSAMHÄLLET

För ovanliglighetens skull tar jag med en av mina debattartiklar


Till debatt/insändarsidan

UPPEHÅLLSTILLSTÅND P G A TID OCH ANKNYTNING
År 2009 fick totalt 102 449 personer stanna i Sverige enligt Migrationsverkets (MV) utmärkta statistik. Av dem fick 1 884 riktig asyl p g a förföljelse och
5 967 som skyddsbehövande. Vidare fick 979 stanna p g a ”synnerligen ömmande omständigheter” i praktiken humanitära skäl. En extremt låg siffra som hänger ihop med lagändringen 2006 som i grunden förstört svensk flykting och migrationspolitik. Övergången till domstol-från Utlänningsnämnd- har inte lett till särskilt många muntliga förhandlingar i i länsrätt-i vart fall inte i Stockholm. Processen är ganska summarisk och går inte att jämföra med den i ex brottmål. Handläggningstiden är katastrofalt lång i särskilt länsrätt-ofta ett år- och kammarrätt tar nästan aldrig upp ärenden numera.
Handläggningstiderna hos MV är ofta 6-12 månader men varierar mycket.Asylprocessen är oerhört destruktiv och bryter ner den enskilde som inte alls vet hur lång tid man skall få vänta. Inte ens när barn är inblandade. Nu är det val om en månad och jag hyser oerhört litet hopp om att den här ordningen kommer att bli särskilt mycket bättre –det är i grunden moderater och sossar som tillsammans infört en oerhörd massa försämringar sita 10-15 åren-men ett steg man kunde göra till gagn för alla inkl domstolar är att införa en generell reglering-precis som i slutet på 80-t och början på 90 talet och i och för sig även för barnfamiljer 2005-2006.Inför en bortre gräns för när man kan få uppehållstillstånd. Förslagsvis 2 år för barnfamiljer och tre år för övriga och låt det gälla alla som finns i landet, även om man nu gömmer sig. Det skulle innebära att trycket på MV och domstolar skulle minska markant och väldigt många som inte kan bli avvisade nu.
I sammanhanget är det närmast absurt att konstatera att över 24 000 fått stanna p g a anknytning. Att få uppehållstillstånd på denna grund är nästan löjligt enkelt om man söker från utlandet. Hitta en partner i en bar någonstans, umgås två veckor och sök på anknytning. Människohandel i miniatyr.Problemen med våld och ”hustruhandel” är något som börjar uppmärksammas mer. Varför inte ställa krav på att man bott ihop 6 månader eller mer utomlands eller i Sverige innan man får uppehållstillstånd på denna grund. Att skilja sig och hämta hem en ny partner är alldeles för lätt. Styr upp det här och förbättra reglerna för uppehållstillstånd för asyl och humanitära skäl. Det är mitt råd inför valet, ”bästa” politiker som ställt till det så eländigt. Dags att börja städa/sanera.
Gävle den 12 augusti 2010
Tryggve Emstedt med mer än 20 års erfarenhet som advokat i utlänningsärenden



TREKVARTSSAMHÄLLET
Ännu en gång blir man smärtsamt medveten om detta förbannade trekvartssamhälle som aldrig kan få myndigheter att fungera.
Skall för klients räkning faxa till KFM i Gävle och har faxnummer på brevpapper som INTE visar sig fungera. Ringer växeln och får ett nytt nummer och det fungerar inte heller. Hur är det möjligt att en myndighet inte kan känna till sitt eget nummer och varför skriver man inte ut e-mailadress??? Fullständigt korkat.
En halvtimma bortkastad igen

ANNAN MYNDIGHET
Var hos en annan myndighet i går som normalt sett sköter sig-i vart fall i Gävle men
när jag kom dit så hade man glömt beställa tolk och i onödan får man vänta 45 minuter. Jag säger inte att myndigheter inte får göra fel men kan man inte ha någon slags kontrollsystem som gör att sådant här inte händer så ofta. Ungefär som banker som låter två anställda räkna pengar för att det inte skall bli fel.
Sånt är livet. Bit ihop och gå vidare. Får i alla flal åka till Söderhamn i eftermiddag och det är alltid trevligt att träffa Julia med hund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar