söndag 3 oktober 2010

FÖRSTA SÖNDAGEN I OKTOBER

INTRO
Vi har gått in i ny månad och vädret är fantastiskt eller var i alla fall i går. Ser ut att bli bra i dag också.Det ären sorgens dag eftersom min cykel försvann i går. Den har jag haft i närmare tio år och alltid har den stått emot trånande blickar från stödbenägna men icks så nu. Måste nog gå en lov och se om den ligger slängd i ett hörn av stan men det är förståss mest önsketänkande.
Här följer del 5 av "The Ballad of Buba" Den så intressanta dokumentären om livet på en av Gävles mest kända krogar. I dag skall vi få veta lite mer om delägarna.

THE BALLAD OF BUBA
CHAPTER 5 -KAPITEL 5

BIZY SOM PERSON
Bizy hade en mycket besvärlig barndom eller snarare kan man väl säga att de som i närheten av honom hade det besvärligt. Han hade en tävlingsinstinkt som Tiger Woods men lyckades väldigt sällan träffa damer som var lika vackra som Elin.
Efter att ha skolkat sig igenom grundskolan så hoppade han av gymnasiet i första ring-tekninsk praktisk linje och begav sig 1976 till Medelhavet på en bananbåt tillhörande Broströms-rederiet. Där fick han jobb som obefaren Jungman och fick inte bara lära sig måla utan också att laga mat. Han blev så uppskattad för sina svenska köttbullar och sin egentillverkade leverpastej att han fick arbete i köket och där stannade han i närmare två år innan han plötsligt tröttnade på allt och hoppade av i Kabuls hamn för att hjälpa ryssarna att slåss mot talibanerna. Även det tröttnade han på och köpte sig en lite jordlott och började odla vallmo. Av vallmon gjorde han opium som sedan såldes till olika sjukhus runt om Asien. Bizy , som tyckte om att resa, skaffade sig en motorcykel och åkte själv runt till sjukhus för att slippa betala för mellanhänder. Under en av sin resor kom han till Kazakstan och blev då stormförälskad i Guldlock-som på den tiden vägde närmare 90 kg- som han lovade ta til lSverige så fort han tjänat tillräckligt med pengar för att köpa en restaurang. Guld-lock hade svårt att förstå vad Bizy sa men beslutade sig för att lära sig svenska för att förstå vad Bizy egentligen ville.
Guldlock, som då arbetare som fåraherdinna på kaukasiska tundran visste inte hur hon
skulle hitta en lärare men av en händelse kom hon i kontakt med utbytesstudenten Borat som var i Kazakstan för att lära sig om hur en diktatur fungerar. Borat var beredd att ta åt sig arbetet under förutsättning att han fick lite lammkött då och då. Det passade Guldlock bra och hon tog tillfället i akt att lära Borat att spela fårfiol efter svensklektionerna som alltid hölls utomhus. År 1995 hade Bizy tjänat ihop så mycket pengar på sin affärsverksamhet att han kom för att hämta hem Guldlock. Borat tjatade sig då til att han också ville följa med varför Bizy byggde en sidovagn till motorcykeln och sedan åkte alla tre hem till Sverige för att köpoa en restaurang.
Bristen på restauranger -som var något att ha- var så skriande 1995 att Bizy förmådde Guldlock att ställa in sig hos tekniska nämndens ordförande så att han lät Bizy bygga en restaurang på torget i Gävle.
Efter att ha lyssnat lite väl mycket på Magnus Uggla så hade Bizy kommit fram till att han mådde illa av sin relation med Guldlock. Han ville ha något mer exotiskt och rundare. Guldlock hade under första halvåret i Sverige gått ner inte mindre än 20 kg. Under en period kunde han förmå sin gode vän Danilo att ta över Guldlock men efter ett par år tröttnade även Danilo på Guldlocks frutansvärda humörsvängningar i anslutning till PMS-besvär. Hon slogs då ofta med stekpannor i köket och det hade lett till båda långa sjukskrivningar och hjärnskakning för Bizy och Danilo.
Det man kunde säga till Guldlocks fördel var att hon i alla fall bara gav sig på sina karlar eller de som hon uppfattade som tilltänkta karlar. Dit hörde inte Borat. Han var för kort, även för Guldlock trots att hon sjäv bara var 1,60 m över havet.

I nästa avsnitt skall vi berätta lite om Danilos och Bizys möte i "dubbebadkaret" och hur Borat fick Timellsjukan och alltid skulle göra allt själv.
Vi kommer även in på hur Poca kunde tas till Gävle efter att ha arbetat som skridskoprinsessa i Holliday on Ice, Missa inte det avsnittet.

2 kommentarer:

  1. Nu börjar det bli intressant!
    Att Bizy haft en svår uppväxt råder det ingen tvekan om, och inte heller att han hoppat av skolan. Men frågan är om han verkligen kom så långt som till gymnasiet? Det är nog mer troligt att man omplacerade honom nån gång strax innan högstadiet i förebyggande syfte, och då låg det väl nära till hands att sätta honom på någon båt nere i hamnen.

    SvaraRadera
  2. Bäste Fet-Fab. Ja tror du har mycket rätt där. Vi kan nog stryka gymnasiet och säga att han hoppade av särskolan i klass åtta. Kan vi enas om det? Jag tror inte ens han mönstrade på någon båt utan man ville nog bara bli av med honom för att han fick så mycket illaluktande finnar redan som 14-åring. Hans föräldrar anmälde honom för övrigt som saknad efter 2 år och försökte få ut pengar på hans livförsäkring men det slutade med att man åkte dit förförsäkringsbedrägeri och som straff fick man gå på plankan ( trampolinen) på Fjärran trots att båda föräldrarna led av höjdskräck.

    SvaraRadera